fallback

Концепция на Lotus работи с три вида гориво и има един резервоар

Lotus разработи концепцията Trifuel Exige 270E, която демонстрира желанието на производителя да покаже бъдещето на метанола като автомобилно гориво.

Exige 270E е с компресорният двигател на Toyota от стандартния Exige, който обаче може да работи с три различни горива – бензин, етанол и метанол, както и с комбинация в каквото и да е съотношение между трите горива. Сензори измерват пропорциите на всяко от горивата в сместа и адаптират двигателя съобразно тези показатели. Това означава, че концепцията на Lotus има нужда само от един резервоар и за трите горива. За разлика от водородното гориво, което трябва да бъде складирано под много високо налягане или при много ниска температура от -253 градуса по Целзии, метанолът е течност която се съхранява при стайна температура. Процесът на изгаряне при него е по-ефективен от този на дизеловото гориво. Най-привлекателното в случая обаче е това, че метанолът се синтезира от смес от водород и въглероден двуокис, с други думи производството му е лесно и сравнително евтино. Метанолът има по-високо октаново число, което е позволило без други промени мощността на компресорния двигател на Toyota да се повиши от стандартните 237 на 266 к.с. Lotus обяви, че няма да пуска серийна версия на 270E, а само иска да демонстрира лекотата с която обикновен двигател с вътрешно горене може да се преустрои да работи с етанол и метанол. Според инженерите в Lotus цялото преустройство за всяка отделна кола няма да струва повече от 60 евро, като това ще позволи автомобилът да използва няколко вида гориво.
Тагове:
fallback
  • #1
    F. ( преди 16 години )
    супер компресор !?!?!?момчета, изяснете си разликата между supercharged и turbocharged за да не пишете глупости. Тази статия по-добре да я дам на майка ми да я напише :-DF.
fallback
Последни