IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Словакия – най-голям производител на автомобили в света на 1000 жители

През тази година производството на автомобили в Словакия ще се повиши с нови 18% и в страната ще бъдат произведени около 675 000 автомобили.

Словакия – най-голям производител на автомобили в света на 1000 жители

Малката средноевропейска държава с население от около 5 милиона души се превърна в един от най-големите производители на автомобили в света на глава от населението. Сега в страната произвеждат свои модели Volkswagen, PSA Peugeot Citroën и Kia Motors. През последните години икономическият растеж на страната е сред най-динамичните в Европейския Съюз и това определено се дължи и на автомобилната индустрия. 

Най-висок ръст през тази година ще има производството в завода на Kia в Жилина. Южнокорейската фирма, която започна производството си в Словакия в края на 2006 г., планира през тази година да произведе там 225 000 автомобили. 

Сега Kia произвежда в Словакия два свои модели – SUV Sportage и три версии на Kia Cee’d. През тази година ще се появи и четвърта версия на този модел. 

PSA Peugeot Citroën има завод в Търнава, като до края на тази година от там се очаква да излязат 200 000 автомобили, което ще бъде с 13% повече от миналогодишното производство. 

В този завод още от неговия пуск в средата на 2006 г. се произвежда само модела Peugeot 207. 

Братиславският завод на Volkswagen е най-старият в страната, работи от 1991 г. и през тази година не предвижда повишаване на производството. В него се сглобяват около четвърт милион автомобили годишно. 

Сега от производствените линии на завода в Братислава слизат моделите Volkswagen Touareg и Audi Q7, а там се произвеждат и части за Porsche Cayenne. 

За първи път през тази година в словенския завод на Volkswagen ще бъдат произведени и 25 000 автомобили от модела Škoda Octavia, чието търсене е доста високо. 

Въпреки ръста на производството и през тази година няма да бъде достигнат максималния капацитет, който общо за трите производители в Словакия е около 850 000 автомобили. Резервите са главно в заводите на PSA и Kia, които са проектирани да произвеждат по 300 000 автомобили годишно. Планира се пълната им натовареност да се постигне през 2010 г. Тогава Словакия ще се превърне в най-големият производител на автомобили в света на 1000 жители.
0 от 500