IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кратко и ясно за петте нива автопилот

Когато настъпи петото, машините ще могат да празнуват победата си над човека

Кратко и ясно за петте нива автопилот

Само си помислете колко спорове се водят около безпилотните превозни средства! Някои ги смятат за страхотна идея и са убедени, че скоро ще наводнят целия свят. Други обаче наричат автомобилния автопилот опасна технология, която никога няма да успее да замести човека.

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Всъщност, реалната ситуация може би не е толкова проста и истината, както винаги, е някъде по средата. За да развие лично отношение към автономното шофиране, човек трябва да знае някои основни неща. Едно от които е да разбере различните нива на автопилота. Още повече, че по улиците вече срещаме автомобили, в които присъства определено ниво на безпилотност. А близко бъдеще тези коли ще стават все повече.

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Класификацията на нивата на автопилот е разработена от Американското дружество на автомобилните инженери (SAE International), наречена скалата на SAE. За първи път тя е публикувана през 2014 г. Първо, класификацията е приета от Министерството на транспорта на САЩ, а след това и от ООН. Сега тази скала е общоприета. Ето кои са петте нива на автономното управление при автомобилите според нея.

Ниво 0 - "без автоматизация"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Къде се среща: в старите автомобили не можеше да става и дума автоматиката да помага на човек.

Функции на автоматизацията: няма такива, всичко се прави от човека. Предупредителните сигнали и автоматичната система за аварийно спиране не се считат за автоматизация, но са част от нулевото ниво на автономия.

Ниво 1 – "без крака"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога се появи: в края на 90-те години при Mercedes-Benz, след което бе усъвършенствано от Honda.

Къде се среща: във всеки автомобил, който има адаптивен круиз контрол, система за предупреждение за напускане на лентата на движение или система за подпомагане на паркирането. Сега основната част от произвежданите коли са именно с първо ниво на автономия.

Функции на автоматизацията: автоматиката вече не само уведомява водача, но и се намесва в управлението и оказва помощ. Сред тях са: адаптивният круиз контрол - поддържа безопасно разстояние от колата отпред, забавя и ускорява автомобила, когато пътната обстановка налага това; парктроникът - активна система за сигурност, особено ефективна на заден ход, при тесни пространства, в тъмната част на ден; системата за предупреждение за напускане на лентата на движение - помага в случай на умора на водача. Изброените системи оказват помощ, но не поемат управлението от човека.

Ниво 2 – "без ръце"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога се появи: през 2017 г.

Къде се среща: в моделите Tesla Model S, Mercedes E-Class, BMW X3. Днес това са най-иновационните технологии, прилагани в серийните автомобили. Автопилотът на Tesla, Volvo Pilot Assist, Audi Traffic Jam Assist са само някои от примерите за автономните възможности на Ниво 2.

Функции на автоматизацията: При второ ниво автопилотът сериозно контролира автомобила, ускорява, спира и управлява. Но! Въпреки че това ниво на автономия се нарича "без ръце", това не означава, че водачът може да легне да спи. Той трябва да е готово да се намеси в управлението по всяко време, защото автоматичната система не винаги правилно реагира на пътната обстановка.

Ниво 3 - "без очи"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: обещават, че това ще стане през 2019-2020 г.

Къде ще се среща: очаква се в Audi A8 през 2019 г.

Функции на автоматизацията: при трето ниво на автономия автомобилът понякога ще поема пълната отговорност за управлението. Всъщност, това е използването не само на лидари, радари, камери и сензори, но и на изкуствен интелект. Контролът от страна на човека обаче все още е задължителен. Да си играеш на смартфона или да спиш не може.

Ниво 4 - "без внимание"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: засега не е ясно

Къде ще се среща: никой производител още не е обявил

Функции на автоматизацията: напълно самостоятелен автомобилен автопилот, който поема управлението. Предполага се, че с това ниво на автономия, например извън града, водачът ще може да спи, да чете книга, да гледа филм и др. Колата ще бъде управлявана от автопилота при определени условия, а в по-трудни ситуации (в града, при задръствания) контролът ще трябва да бъде поет от човека.

Ниво 5 - "без водач"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: засега не е ясно

Къде ще се среща: никой производител още не е обявил

Функции на автоматизацията:
напълно автономен автомобил, който няма да има никаква нужда от водач и уреди за управление. Когато това стане, машините ще могат да празнуват победата си над човека.

0 от 500