fallback

И ФБР съветва да увивате ключа си във фолио

Това е задължителна предпазна мярка за автомобили с безключов достъп

Трябва ли винаги да увивате ключа от автомобила си в метално фолио? Звучи като онези преувеличени "полезни" съвети, написани само да генерират интернет трафик. Но всъщност този път идва от устата на бившия агент на ФБР Холи Хюбърт, и е цитиран от уважавания USA Today.             Хюберт, експерт по електронни кражби, препоръчва мярката за собствениците на по-нови автомобили с безключов достъп. Подобни системи са много лесни за пробиване от автокрадците - достатъчно е само да прихванат и изкопират сигнала от ключа ви. Благодарение на специалните усилватели дори не се налага да се доближават до вас, за да го сторят - могат да го направят от улицата например, ако седите в някое кафене.

Кражбите от този тип преживяват истински бум напоследък и принудиха водещите автомобилни производители да започнат работа върху специални кибер защити за сигнала. Докато те не навлязат на пазара обаче, Хюбърт препоръчва да заложите на обикновена физическа защита. Вече се продават специални калъфчета, защитаващи ключа от злонамерено сканиране. В началото цените им бяха солени - от порядъка на 50 долара. Напоследък можете да поръчате онлайн и десет пъти по-евтино, но внимавайте, защото са се появили и ментета. Ако ви се свиди да давате пари, сравнително добра работа ще ви свърши и парче метално фолио. Е, това ще ви лиши от възможността демонстративно да сложите ключа си на масата в ресторанта, така че всички да видят какъв автомобил карате. От друга страна, ще продължите да го карате и занапред, така че може би си струва саможертвата.

Впрочем опасността продължава и у дома, настоява бившият експерт на ФБР. За по-сигурно дръжте ключовете в някоя метална съдинка, вместо просто да ги хвърлите на шкафа под огледалото.

fallback
fallback
Последни