fallback

Почнаха шегите с рекорда на Porsche (ВИДЕО)

Вижте как старички BMW-та и дори Fiesta "изпреварват" Тимо Бернхард на Северната дъга

Броени дни, след като Porsche обяви за новия абсолютен рекорд на Северната дъга на „Нюрбургринг”, постигнат от хибридния прототип 919 Hybrid Evo, каран от Тимо Бернхард, в нета се появиха и първите клипове, които се шегуват с това впечатляващо постижение. Като този, който ви предлагаме сега – добре направен фалшификат, в който няколко старички BMW-та и дори една Fiesta успяват да изпреварят Бeрнхард докато той преследва рекорда в планината Айфел. Porsche запази абсолютния рекорд на Северната дъга, но предишното най-добро постижение беше на покойния Щефан Белоф, постигнато в квалификацията за „1000 километра на „Нюрбургринг” през 1983 година зад волана на прототипа от Група С Porsche 956. Белоф записва 6.11,13 минути, а Бернхард постигна 5.19,546 минути в най-добрата си обиколка.

fallback
  • #16
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти самия поне си вярваш, браво, жълт орландовец.
  • #15
    Анонимен ( преди 5 години )
    За сравнвние този модел на хонда е същата година, като аудито и я взех за същите пари. Вече около 50к километра съм и навъртял и съм сменил масла и филтри и накладки.А е на повече километри от аудито. Сглобката не скърца, като в а6така, материалите са по-добри и екстрите са повече.И ти ме убеждаваш, че трябва да поддържам дръгел на ваг само защото е ауди??? Пффф *** неземен.
  • #14
    Анонимен ( преди 5 години )
    Както то казах, аз всички тези неща съм ги изпитал на собствен гръб и затова казах, че предпочитам да карам хубав автомобил, който не изисква да се смени почти всичко в него след определени километри. Ако за теб има логика да дадеш 50% от стойността на премиум уш автомобил в ремонти в рамките на година и половина... Еми то значи си куха лейка. То всяка кола ако и сменяш непрекъснато части, ще върви и ще е ок. Въпроса, е че само глупаците ги доят непрекъснато и те са доволни.
  • #13
    Анонимен ( преди 5 години )
    Аз пък карам Хонда и не се мисля за различен. Тук има някакви първосигнални типове които се вкарват във филми японско срещу немско и тн. Е как може да поставяш под един знаменател толкова много японски и немски производители с толкова модели от различен клас под един знаменател. Лапешка му работа.
  • #12
    ( преди 5 години )
  • #11
    Анонимен ( преди 5 години )
    100 % от хондажийте крещят Вижте ме! Аз съм различен. И нашия Дошак пак смени самоличността си. Селчо, селчо малко ли те псувахме с колегата в другите сайтове.
  • #10
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хора, негативен не значе модерен, осъзнайте се. Да си прав и негативен не те прави по-добър.
  • #9
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тука некъф с Ауди 16-та потреба пише за комплекси. Муахахаха. Момче, продали са ти ауди, сещаш ли се :)
  • #8
    Анонимен ( преди 5 години )
    И за 2015-та не ми говори, щот само аз и колегата Я. Станчев те тормозим от поне 5-6 години. Като лъжеш поне измисляй нещо смислено, не тия орландовски лъжи.
  • #7
    Анонимен ( преди 5 години )
    Скъсанаци сме щот караме Аудита ли ? Жълт, хората ще ти се смеят.А и ти нали по едно време караше Пежо, Хюндай ... или само когато много те настъпя тогава сменяш персонажа и никнейма. Баш скъсаначе с големи комплекси.
fallback
Последни