IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Японски гигант купи "Мото Пфое"

Вносителят на Ford и Volvo най-вероятно ще се прекръсти на Summit Motors

Японски гигант купи

Японската Sumitomo Corporation е новият собственик на "Мото Пфое", дългогодишния официален вносител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България. Новината бе потвърдена официално от "Мото Пфое" днес, а иначе сделката е била приключена още преди седмица.

Японски гигант купи

Sumitomo, която е част от една от трите най-големи търговски групи в Япония, купува автомобилния дилър от досегашния му едноличен собственик - германската Hugo Pfohe GmbH. Договорът е бил подписан от Филип Пфое от страна на продавача и от Томохиро Йонеяма, генерален мениджър транспорт и строителни системи в европейския клон на Sumitomo.

Компанията "Мото Пфое" бе след първите автомобилни дистрибутори у нас след промените, основана в самото начало на 90-те от Карл-Хайнц Пфое, един от големите автомобилни търговци в Северна Германия. Синът му Филип Пфое е решил да я продаде в началото на тази година, тъй като възвръщаемостта напоследък не отговаряла на очакванията, гласи неофициална информация на Automedia. В изявление след продажбата Пфое казва, че е настъпило "време компанията да развие допълнително своя потенциал", и добавя, че в лицето на Sumitomo e намерил "възможно най-добрия инвеститор". И от двете компании не коментират финансовите аспекти на сделката.

Sumitomo Corporation е част от Sumitimo Group, един от най-големите търговски концерни на Япония. Компанията води корените си още от XVII век, от собственика на книжарници и аптеки в Киото Масатомо Сумитомо. Постепенно компанията навлиза в медодобива, фармацията и текстилната индустрия, за да се окаже в началото на миналия век една от водещите фигури в индустриализацията на Япония. Днес групата има над 75 000 служители по цял свят и годишен оборот над 33 милиарда долара (данни за 2014). Чрез банковия си бизнес тя държи и малък дял от автомобилния производител Mazda. Други клонове на групата контролират производителя на електроника NEC и гумите Dunlop.

Японски гигант купи
Досега "Мото Пфое" се ръководеше от съуправителите Димо Николов (вляво) и Атанас Фурнаджиев от името на собственика Филип Пфое (вдясно). Снимка Moto Pfohe

За европейския клон на Sumitomo това ще е трето представителство на Ford в региона. Компанията притежава Summit Motors, дистрибутора на марката за Словения и Словакия. По всяка вероятност и българската компания ще получи същото име. Ако се съди по досегашната практика на японците, собствеността ще бъде разпределена между европейското им поделение (60%) и глобалната Sumitomo Corp (40%).

Японците имат и солиден производствен бизнес у нас: чрез Sumitomo EB България те притежават заводи за производство на автомобилни кабели в Карнобат и Мездра, с общо над 2000 служители.

За момента не е ясно какви промени ще настъпят в управлението на "Мото Пфое". Досега компанията се ръководеше от съуправителите Атанас Фурнаджиев и Димо Николов. Фурнаджиев по съвместителство е и вицепрезидент на Българския футболен съюз.



 

Тагове: ford moto phohe sumitomo
0 от 500
  • #14
    5 rate up comment 0 rate down comment
    TIE X1 Advanced ( преди 6 години )
    Много промени трябват в персонала, както в оперативния така и в "мениджмънта".
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    варадин ( преди 6 години )
    е те са японците ще видят кон боб яде ли
  • #12
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    трябва да имаш ментални проблеми за да си купиш кола от мототехника ама като им гледам годишния оборот явно повече от онези 80 *** са им клиенти
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    фермера ( преди 6 години )
    От 10тина години Сумитомо се оглежда какво да купи на българския пазар.Имат доста свободни пари и правиха дю дилинджест на няколко фирми.За мен малко странна покупка тъй като Форд е от изоставаците в електрификацията.По скоро повишените продажби на Волво ги е подлъгало.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз пък имам сантимент заради шоу Невада. Само не знам пт какъв език идва думата Пфое?
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 6 години )
    Никак, ама никак не съм доволен от Мото-Пфое. И от тоя умрелник Кирил Чернев по-специално, техен "кадър", и от отношението, а най-вече от цените. Тия са некви извънземни *** просто. Дано японците ги вкарат в правия път, но... надали.
  • #8
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Е .. ( преди 6 години )
    трябва поне един "реален" представител на мото-твое-мое да защити фирмата! ;-)
  • #7
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Реален ( преди 6 години )
    От Мотопфое съм много доволен.И хората се стараят и работят ,а и продават.Тествал съм и Форд и Ровърите.Надявам се сега да станат още по- добри и да са номер едно в класацията по продажби в БГ.Успех.
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    тия ако ще и марсианците та ги купят, няма да станат по-добре
  • #5
    15 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Много има какво да се желае от МП... Да видим какво ще направят японците.