fallback

Норвегия готви мощен шамар за Tesla

До 10 000 долара допълнителни данъци за собствениците на електромобила

Норвегия от години вече е сочена за еталон, когато става дума за въвеждането на електромобилите в употреба. Но сега скандинавската държава подготвя данъчни промени, които ще ударят в най-голяма степен Tesla - компанията, която бе основният печеливш от щедрите правителствени субсидии за електрическо задвижване. Норвегия е най-важният пазар за Tesla извън САЩВ момента Норвегия е световният лидер по брой електромобили спрямо размера на населението, с приблизително три пъти по-висок показател от втората по този показател Холандия. През септември смайващите 60% от продадените нови автомобили в страната са били електрически или плъг-ин хибриди. Сега обаче правителството в Осло предлага да въведе нов данък, облагащ най-тежките електромобили на пътя, съобщава The Financial Times. Ако стане факт, той може да добави до 10 500 долара към цената на Tesla Model X, най-популярния електромобил в страната напоследък. Аргументът на властите е, че по-мощните електромобили като Tesla са прекалено тежки и разрушават пътната настилка. Затова идеята е под обхвата на новия данък да попаднат модели с тегло над 2 тона. Според анализатори властите имат още два неизречени мотива. Единият е да стимулират потреблението на по-ефективни електрически коли, защото машини като Tesla, макар и да не отделят вредни емисии при движението си, консумират несравнимо повече енергия от други модели. Втората причина е, че инвазията на електромобилите започва да се отразява плачевно на градския транспорт - собствениците им имат право да се движат в бус лентите и шофьорите на автобуси твърдят, че вече им е невъзможно да спазват разписанията си. Норвегия постигна завидния си напредък в областта на електрическото задвижване благодарение на два основни фактора - ниската спрямо жизнения стандарт цена на електричеството и щедрите държавни субсидии, които включват данъчни облекчения, безплатно паркиране и ползване на фериботи и мостове. Сумирани, тези остъпки могат да намалят цената на най-скъпите модели на Tesla с внушителните 450 000 крони (около 48 000 евро). Противници на сегашния вариант подчертават, че от щедростта на държавата се ползват предимно богати семейства от крайните квартали, за които Tesla e обикновено втори или дори трети автомобил. "Това ще е данъчна бомба", твърди по повод новото предложение Кристина Бю, генерален секретар на Норвежката асоциация на електромобилите, пред The Financial Times. Според нея пазарът на електрически автомобили е още твърде крехък и подобна мярка би заложила на карта оцеляването му.  

Тагове: tesla model x model s
fallback
  • #17
    Колев ( преди 6 години )
    Пено, ограничения ти мозък стига до това да лижеш задните части на светията ти Мъск, докато компанията му те снима, слуша, следи и ти ограничава свободата отвсякъде.Освен това компютъра на всяка нова тесла е свързан с централата. Един ремонт ако не направиш в оторизирания им сервиз, могат да ти блокират колата дистанционно по тяхна преценка. Има го в договора.Ама така е с фенщината - като при смартфоните с iPhone.За тебе ако е важно колата да е лъскава, аз гледам надеждност, качество и т.н
  • #16
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малко кофти мат'риал за еко-сектантите.Понеже точно БМВ ще се притесни от когото и да е.---------------------------"През първите осем месеца на годината делът на електромобилите от общия обем на продажбите на нови автомобили в Норвегия е 20,7%, а други около 40% са хибридни. Лидер по продажби са Volkswagen e-Golf и BMW i3, но и моделите на Tesla се радват на добри показатели: Model X се намира на осмо място сред най-продаваните електромобили."
  • #15
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Шефът на BMW критикува Tesla Сериозна критика към ръководството на Tesla Motors отправи президентът на BMW Харалд Крюгер. В интервю за Handelsblatt шефът на баварската марка обвини американците, че част от технологиите в техните автомобили са опасни за хората.Много са стреснати, работят в сътрудничество с тойота и направо треперят :)
  • #14
    Анонимен ( преди 6 години )
    До пена: Пено качи се в твоята тесла и напиши на едно листче пена и снимай арматурното табло с листчето на него и дай линк към снимката. После ни обяснявай колко са лоши ДВГ-тата.
  • #13
    Анонимен ( преди 6 години )
    Щом Тесла не са фактор защо БМВ са толкова притеснени от тях. Прочети малко изказвания на немските шефове на концерна. Нещо им се напълни памперса.
  • #12
    Анонимен ( преди 6 години )
    До лаладжията пена.Така като те слушам най-важното за тебе е екологията ? Тогава къв ти е проблема дали ще имаш субсидии или не, нали въпроса е да пазим околната среда.Човек, който го е грижа за екологията и запален фен на Тесла(напоследък много се навъдихте такива), няма да го бърка дали ще му дадат субсидии, нали "екологчо".
  • #11
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ааа я кажи и колко яко се продава т'слата че ми стана любопитно :) Продава се... ама не може да се произвежда нещо демек кво продаваме - чалъми :) А за Китай ме разсмя, китайските производители отвяват Тесла по продажби в десетки пъти! Тесляците едва продават 50 хил бройки годишно в световен мащаб Китайките прдават по 350 хил - направо смях в залата да трърдиш че Тесла е нещо изключително на пазара! Свети Мъск ти благодари за култа де ;) Ако може и парите ше ти земе че все е на загуба ;)
  • #10
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ако електричките си чинеха парите нямаше да има нужда от субсидии - хората щяха да си ги купуват! Факт е, че без субсидии и то сериозни продажбите не вървят въобще! И има причина за това!По правилно е да се каже, ако не бяха политиците тесла нямаше да съществува! Един насилствено налаган продукт
  • #9
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Има ли изненадани? Еко-терористите или по-право казано псевдо-еколозите олекват все повече и повече ;)
  • #8
    пена ( преди 6 години )
    Колев, комплексар завистлив!Ако не беше Мъск със Тесла, щеше да гледаш всичките други модели електромобили през крив макарон и още да вярваш на швабите за "чистия" им дизел! КОЛКОТО И ДА ПСУВАШ, ТОВА Е ФАКТ!
fallback
Последни