IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Smart направи автомобил без волан и педали

Автономният Vision EQ е част от стратегията за градски модели на Daimler

Smart направи автомобил без волан и педали

Компания Smart разкри своята нова концепция за градски автомобил, който ще се движи автономно. Тя се казва Vision EQ и използва за основа модела Fortwo, като е част от плановете на концерна Daimler за бъдещето на подобен тип превозни средства.

Smart разкри новата си Vision EQ концепция

Това е първият Smart в EQ-модел в гамата на Daimler, която трябва да се разшири с десет електрически превозни до 2022 г. Последният от тях ще бъде изцяло електрически кросоувър, като според Анет Винклер, главен изпълнителен директор на Smart, именно подобен тип автомобили са бъдещето на градската мобилност.

„Тези машини ще предлагат редица иновации като автономна система за управление, максимален брой възможности за комуникация и персонализиране на данните при най-малката промяна“, обясни Винклер.

Smart Vision EQ Fortwo е изграден и с друга важна цел - споделяне на данни с други пътни превозни средства на пътя. Концептуалният няма контролни прибори - като педали и волан, а функциите за управление се управляват от мобилно устройство или чрез гласови команди. Вместо традиционното арматурно табло, концептуалният Smart разполага с 24-инчов главен дисплей и два 4-инчови дисплея от двете страни.

Екстериорът се отличава с черна предна решетка, оборудвана със система за комуникация с другите участници в движението. Вратите са покрити със специален филм, който може да бъде активиран при искане на водача.

Друга характерна черта на модела са LED-дисплеите, които заменят традиционните фарове и стопове. В случая задните светлини могат да предават и информация за пътната обстановка.

Електрическата задвижваща система се захранва от комплект батерии с капацитет на30 кВт/ч. В Smart Vision EQ Fortwo е вградена и функция, която придвижва сама автомобила до зарядна станция, но само ако колата не се използва.

Снимки: Daimler

0 от 500