fallback

Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

Двете коли са много важни за автомобилната индустрия

Все още малцина обръщат внимание на сходните елементи от стратегията за развитието на Tesla и решенията, налагани от Хенри Форд в компанията, носеща неговото име в началото на XX век. Всъщност, приликите са доста и в никакъв случай не са случайни. И Илон Мъск ползва за модел легендата Model T, за да трасира бъдещите успехи на дългоочаквания Model 3. Да, Мъск заложи на детинската абревиатура, която се образува от названието на четири от моделите на Tesla. Става въпрос за моделите S, E, X и Y, които дават SEXY. Но голямата звезда ще е Model 3, също като Model T е бил ракетата-носител за Хенри Форд. А и откога не сте срещали автомобил, който да има Model в названието си? Това също не е случайно. Ръстът на заявките за Model 3 силно напомня този при очакването на Model T, като трябва да направим уговорката, че в началото на миналия век автомобилите са били повече от ексклузивна стока. Но Model T, освен че осигурява на американците достъпен личен транспорт, има и още една заслуга – заради него американското правителство се захваща да строи пътища, подходящи за автомобили. А част от парите за това идват от данъците и акцизите, с които се облага горивото на леките автомобили. Така започва да се гради модерната инфраструктура на Щатите. При Tesla съществува сходен но все пак различен проблем. Отново липсва инфраструктура, но за експлоатацията на електромобили. И Model 3 като първият електромобил, който се очаква да бъде продаден в огромен тираж, ще се окаже средството за натиск срещу правителството, за да започне изграждането на инфраструктурата за този тип автомобили. Всъщност, по-скоро Model 3 ще ускори този процес, тъй като той вече е започнал. В момента в Щатите има 42 011 зарядни станции за електромобили, разположени основно по Атлантическото и Тихоокеанските крайбрежия. Само за справка – през 2008 тези станции са били 430, което дава увеличение от 10 000 процента на броя им. А бройката им тепърва ще расте, при това не само в Щатите. Ако Tesla успее да изпълни плановете на Мъск да произвежда по 500 000 електромобила на година през 2018, то пътят Model 3 да повтори успехите на Ford Model T ще е открит и ще навлезем в една нова и интересна ера от развитието на автомобилната индустрия.

fallback
  • #4
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ти се пиши китайче не русия
  • #3
    Русия ( преди 6 години )
    Стига пропаганда в полза на Тислата и американците.Ел коли има от 100 години и нищо!!!Най-големият производител на ел коли е китайският BYD, какви тесли кви 5 лева?
  • #2
    По-скоро... ( преди 6 години )
    любимото ти Ферари ще фалира, под "вещото" ръководство на финансовия измамник Макароне, отколкото Тесла!
  • #1
    Enzo ( преди 6 години )
    Рано е да се каже. Все пак, Форд действително е конструирал и срещу парите, които е искал от хората, реално им е доставял кола. Тесла засега само събира пари и откакто съществува само годишна счетоводна загуба отчита. Лично аз очаквам съвсем скоро да обяви банкрут и който каквото дал - дал! Кой каквото получил - получил!
fallback
Последни