IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Литекс Моторс" подаде документи за фалит

Единственият производител на автомобили в България изпадна в несъстоятелност

"Литекс Моторс", единственият сериен производител на автомобили в България, е подал документи за обявяване в несъстоятелност, съобщава еconomix.bg, позовавайки се на Търговския регистър. Компанията сглобяваше по лиценз модели на китайската марка Great Wall в специално построения завод в ловешкото село Баховица. Изпълнителният директор на дружеството Илия Терзиев обяви този ход като "нормална защитна реакция", предизвикана от иск от обявената в несъстоятелност КТБ на стойност 57 млн. лева. Терзиев излезе с официално обръщение до медиите в резултат на запитването на Automedia.bg.



Иск за обявяване на дружеството във фалит е постъпил и от един от основните му кредитори - "Виена Иншурънс груп". За момента молбата на "Литекс Моторс" не е задвижена, защото към нея не са били прикрепени финансовите отчети и списъкът на кредиторите.

"Литекс Моторс" бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при рухването й през 2014, с вземания на стойност 76 млн. лева (по данни на проекта ktbfiles). Не е ясна съдбата на завода в Баховица, както и на значителния брой готови автомобили. Различни активи на "Литекс Моторс" са били прехвърлени на други дружества през последната година. Върху една от сградите в Баховица има и ипотека, учредена в "Интернешънъл Асет Банк".

Производството на модели на Great Wall в Баховица започна през 2011, а през миналата година по план поточната линия трябваше да бъде преустроена за новите модели Haval H2 и Haval H6. Това обаче не се случи.


Обновяването на моделната гама, анонсирано за миналата година, така и не се случи. Снимки: greatwall.bg

Вместо това производството, и без това забавило темпо през последните две години, окончателно спря през януари 2016. Тогава се появиха слухове, че това е заради несъответствие на моделите с европейските изисквания за безопасност и опазване на околната среда, но от "Литекс Моторс" категорично ги опровергаха. Компанията създаде свои дилърски мрежи в няколко съседни балкански страни и в Италия.
 

Тагове: great wall
0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До Ми естествено ( преди 6 години )
  • #10
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Лошо.
  • #9
    5 rate up comment 6 rate down comment
    честито ( преди 6 години )
    mirko, не се пъни да защитаваш с лъжи един лъжецти си работил там и си сглобявал коли, колкото дошо на марс е садил домати !ааа или пък са ти обяснили , че сглобяване е да свалиш возилото от контейнера !жалка работа
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Ми естествено ... ( преди 6 години )
    Баце спечели изборите!
  • #7
    10 rate up comment 4 rate down comment
    mirko до честито ( преди 6 години )
    Бях там и работех около 2 години. И коли се сглобяваха. Помня как в началото халето беше празно, а после сложиха машините, настои се линията и започна сглобяването на коли. Може да имало далавери с вноса, но коли там бяха сглобявани.
  • #6
    27 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Трябва да си изключително наивен човек, за да вярва в добрата идея при Литекс моторс. Гриша Ганчев, КТБ, нещата са пределно ясни, всичко е схема за източване на едни пари, никой никога не имал идея това предприятие да заработи и печели.
  • #5
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Цялото предприятие беше една *ба-ховица. Още преди да отвори, във вестниците имаше прогнози какво точно ще се случи. Сега тези прогнози се потвърждават изцяло !Схемата за построяването е ясна: " Пари отвсякъде, само не - моите ! "
  • #4
    41 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Тъжното е че в БГ, който и да пробва да произвежда (не само коли) рано или късно се прецаква. Затова сме държава на алъш вериш-а и разни схеми за източване. Дори Грейт уол беше по-добре от нищо. Тази индустрия включва още много други съпътстващи производства, което е добре за всички.
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    от баховица ще лапат бахура
  • #2
    25 rate up comment 5 rate down comment
    честито ( преди 6 години )
    хахахакаква изненадаоткога разправям , че там НИКОГА нищо не се е произвеждало или сглобявалосамо се разопаковаше готова продукция от КитайЛъжеха държавата и ЕС, за да крият данъци , акцизи и прочиеПрипра пигнея едни огромни пари- сега фалит - отдавна известна схема !честито на заблудените и ние като данъкоплатци, на чийто гръб пак бе е врътна далавера за милиарди :)