fallback

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV (ВИДЕО)

Тази кола ни дава плюсовете на електричеството без минусите. Като изключим цената, разбира се

Вече почти сме се примирили, че всичко живо иска джипове. Но остават два проблема с тези автомобили, които не можем съвсем да преглътнем. Първо, понеже са високи и тежки, те не са особено динамични за каране. И второ, понеже са високи и тежки, те са пестеливи като току-що омъжена плеймейтка.

СЕГА ОБАЧЕ MITSUBISHI смята, че има отговор и на двата проблема. Отдалеч този отговор ще ви заприлича на най-обикновен Outlander. Отблизо всъщност е plug-in хибрид, или PHEV. Свикнали сме да очакваме такива смели експерименти от най-големите компании, с най-много излишни пари за развойна дейност. Но да не забравяме, че тъкмо скромната Mitsubishi е истинският пионер в областта на електрическото задвижване и че първата им чисто електрическа кола, i-MiEV, се появи на пазара още през 2009 - когато Тесла още беше само дърводелски инструмент.

OUTLANDER СЕ СДОБИ СЪС СЪЩАТА технология през 2012, без обаче да стане пазарна сензация - може би и заради скучноватия дизайн. Но сега има фейслифт, който, при всички настъпили промени, ни изглежда направо като нов модел. Преработена предница и задница, нови светлини, нова решетка, много хром - няма да ви е срам да го паркирате пред дискотеката. А под лъскавата външност се крие триумф на инженерната мисъл. Тази кола се задвижва от цели три двигателя - двулитров бензин със 121 коня и два електромотора по 82 конски сили.

ИДЕЯТА Е, ЧЕ В ГРАДА този Outlander може да върви само на ток. И то цели 52 километра, ако вярвате на брошурата. Според нашия скромен опит са по-скоро около 40. Но и това е напълно достатъчно да ви закара до работа и обратно. После включвате кабела в най-обикновен контакт и след 6 часа батерията е напълно заредена - срещу около 60 стотинки по нощната тарифа. Сто километра пробег за лев и половина - даже Марешки не може да ви предложи подобно нещо.

СПЕСТЕН ВИ Е И ОНЗИ ХЛАДЕН УЖАС, с който собствениците на електромобили следят оставащия пробег. Просто защото това не е електромобил. Ако батерията се разреди, можете да я заредите с бензиновия двигател. Освен това имате и специален режим за регенерация - положението "В" на скоростния лост. С магнезиевите пера на волана определяте степента му - от минималната, която почти не се усеща, до максималната, при която на практика можете да карате само с педала на газта. В момента, в който го пуснете, спирачките се задействат, зареждайки батерията. И накрая този Outlander може да действа като обикновен паралелен хибрид, тоест да се задвижва от трите мотора едновременно. Но няма да ви се иска да го прави, защото бензиновият двигател е неприятно шумен, а и разходът скача до около 9 литра на сто.

ИЗОБЩО ТОЗИ ХИБРИД НЕ Е ПРИЯТЕН за каране в смисъла, в който е Mitsubishi Lancer Evo, например. Outlander завива прилично, но без ентусиазъм, а управлението е безчувствено. Достигането от 0 до 100 км/ч ще ви отнеме приспивните 11 секунди. Но за сметка на това в безшумното му, светкавично ускорение по светофарите има нещо неустоимо. Освен това колата се справя добре и извън пътя, какъвто все по-рядко е случаят в този сегмент. Просветът е 19 сантиметра, всеки електромотор задвижва по една ос, а системата за разпределение на въртящия момент идва тъкмо от споменатото Еvo.

ИНТЕРИОРЪТ Е КОМФОРТЕН, със забележимо подобрено качество на материалите. Четливият сензорен екран ще ви каже не само колко ток ви остава и къде се намирате, но и на каква надморска височина, и дори колко е атмосферното налягане. Задните седалки са малко странни на вид, но за компенсация могат да се сгъват по най-различни начини, ако ви се наложи да превозите нещо голямо. Впрочем и самият багажник може да ви стигне за целта. Понеже батериите са скрити в пода на колата, отзад ще намерите 452 литра товарен обем - съвсем прилично за класа. Единствената ни забележка е към електрическото отваряне на задната врата - олигофренично бавно е.

  НАКРАТКО, ХИБРИДНИЯТ OUTLANDER ни се струва несравнимо по-интересен и приятен от обикновения. Единственият проблем е, че е и несравнимо по-скъп. Базовата бензинова версия тръгва от 40 000 лева. Дизел с най-високото оборудване е около 70 000. За PHEV ще ви трябват цели 98 000 лева, което вече е в категорията на Audi и BMW. Вярно е, че това включва разточително оборудване - адаптивен круиз контрол, ограничител на скоростта и всички други електронни системи, дистанционно управление на климатика от смартфон, допълнителен отоплител за купето, парктроник с четири цветни камери, панорамен люк, кожен салон и аудио от американските титани Rockford Fosgate.

НО ВЪПРЕКИ ТОВА ЦЕНАТА Е СОЛЕНА. В нормалните страни, където електрическото задвижване се субсидира или освобождава от данъци, тази кола се изравнява с дизела като разходи. В България все още е само начин да се отличавате от тълпата. Но пък поне е приятен начин.

11 секунди за ускорение 0-100 км/ч

1.8 литра/100 км среден разход (смесен режим)

824 км максимален пробег (ток & бензин)

Тагове: phev mitsubishi
fallback
  • #5
    Анонимен ( преди 7 години )
    За да си вземете такова бмв ще ви трябват още 40000 лева което е 40% над цената на Митсубишито
  • #4
    Искрен ( преди 7 години )
    От доста време следя този автомобил, на автомобилното изложение в София тази година се качих в него. Честно казано е ок, но знам ли, има какво още да се желае.След това направих и 30 минутен тест - драйв. Много ме радва, че има ръчка с различни степени на регенерация. По този начин е супер лесно да спреш без натискаш спирачката.Като цяло идеята да караш градско само на ток е страхотно, и тези поне 40 км. са предостатъчни за повечето хора. Най 0 изгодно е да се купи от чужбина (около 35К евро).
  • #3
    Анонимен ( преди 7 години )
    Страхотен автомобил!!!Единствения недостатък, както виждам е цената.
  • #2
    112 ( преди 7 години )
    Страхотен автомобил.
  • #1
    Гонзалес ( преди 7 години )
    11 сек 0-100 !? Това го може форсиран москвич, а моят стар семеен дизелак е дори малко по-бърз. 1.8/100 е само в сънищата - ако карш по 40 км градско очевидно ще е 0, но магистрално вероятно ще удари десятка. Не, благодаря - скука и половина.
fallback
Последни