IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рон Денис купува Manor и се връща във Формула 1?

Последният в класирането си търси нов собственик

Рон Денис купува Manor и се връща във Формула 1?

Малкият свят на Формула 1 се развълнува от един от най-интересните слухове в края на годината – Рон Денис може да купи опашкаря Manor и така да се върне в световния шампионат. 

Рон Денис купува Manor и се връща във Формула 1?

Британецът загуби битката за властта в McLaren, а заедно с това и постовете си начело на тима и McLaren Group, въпреки че остава акционер в компанията с 25%. Но постът му в автомобилния производител McLaren не е застрашен. Денис се раздели с компанията, след като намери китайски купувачи за McLaren, готови да платят 2 милиарда евро за контролния пакет акции. 

Преди това обаче пропадна подобна сделка с Apple и според непотвърдена информация, точно Денис е бил в основата двете страни да не се разберат. 

След като отстраниха Денис Мансур Ойех и фонда Mumtakat, които притежават 25 и 50% в компанията, назначиха на неговото място Зак Браун, а той стартира последователна чистка на верните на Рон членове на топ мениджмънта. В същото време още преди края на сезона във Формула 1 беше ясно, че Manor се продава. 

Собственик на тима е Стивън Фицпатрик, който притежава шестата по големина енергийна компания във Великобритания и който обяви, че не разполага с достатъчно средства, за да накара бизнес-модела на тима да проработи. Фицпатрик влезе във Формула 1, след като Manor, който преди това се казваше Marussia фалира и руските собственици на отбора загубиха контрол над него. Но интерес към Manor, който има договор със световните шампиони Mercedes за доставка на двигатели, не липсва. 

Освен Денис, от британския тим се интересува и бившият спортен директор на отбора Греъм Лаудън, както и индонезийският бизнесмен Рикардо Гелаел. Гелаел тепърва ще става известен във Формула 1, тъй като инвестира сериозно в развитието на кариерата на сина си Шон, който обаче все още е в малките формули. Парите на Гелаел идват от хранителния бизнес – той е собственик на индонезийската марка на KFC. Освен в кариерата на Шон, той инвестира и развитието на новия трети пилот на Ferrari Антонио Джовинаци. 

В началото на този месец се чу, че най-сериозен кандидат за Manor е промоутърът на Гран при на САЩ Таво Хелмунд, но това така и не беше потвърдено, а Бърни Екълстоун заяви, че такава сделка едва ли ще има. В хода на последното състезание за сезона – Гран при на Абу Даби Фицпатрик обяви, че е постигнал споразумение за продажбата на Manor, но отказа да назове новия купувач. След това и по тази тема не се появи нова информация. 

Manor зае незавидното 11-о място при конструкторите във Формула 1 този сезон. ФОМ и Бърни Екълстоун разпределят пари от наградния фонд на първите десет в подреждането, а 11-ят, т.е последният получава минимална за стандартите на Формула 1 сума за следващия сезон. Точно това се е оказало решаващо за Фицпатрик да потърси нов собственик на тима. 

Дълго време Manor заемаше 10-ото място благодарение на точката, която взе Паскал Верлайн в Гран при на Австрия, но в Бразилия Фелипе Наср завърши 9-и пред родна публика и осигури 2 точки на Sauber, което изведе швейцарския тим на 10-ата позиция, а пилотите на Manor не успяха да променят класирането в Абу Даби. 

Manor е единственият тим, който все още не е обявил нито един от пилотите си за догодина, като това ще стане, когато отборът има нов собственик.

Снимка: McLaren

Тагове: manor
0 от 500