IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bugatti измъчва Chiron в Долината на смъртта (ВИДЕО)

Най-скъпият сериен автомобил в света се цели в нов рекорд: 482 км/ч

Bugatti измъчва Chiron в Долината на смъртта (ВИДЕО)

Bugatti стига до невиждани крайности, за да се увери, че новият й модел Chiron е не само най-скъпият, но и най-добрият сериен автомобил в света. Колата, която бе представена официално на салона в Женева тази пролет, продължава да преминава всевъзможни изпитания, преди да бъде доставена на клиентите. Последното такова мъчение бяха 35 000 км в края на лятото по пътищата на Калифорния, Невада, Аризона и Колорадо, включително и в покритата със зловеща слава Долина на смъртта. Машините са издържали без никакви проблеми продължителното каране в екстремни температури от порядъка на 51.5 градуса по Целзий.




 

Chiron, който наследява пенсионирания Veyron, ще бъде произведен в едва 500 бройки. Над 200 от тях са продадени предварително въпреки смразяващата цена от 2.2 милиона евро. Повечето поръчани Chiron всъщност са доста по-скъпи дори от това - средната стойност на допълнителните опции е около 212 000 евро, уточняват от компанията. Има и клиент, предплатил 6 автомобила наведнъж.

Колата се задвижва от 8-литров W16 двигател с максимална мощност 1479 конски сили и максимален въртящ момент от 1600 нютонметра - почти три пъти по-голям от този на Ferrari 458. Девет от десет компонента в мотора са изцяло нови в сравнение с Veyron, уверяват от компанията.


Bugatti измъчва Chiron в Долината на смъртта (ВИДЕО)


Амбицията на компанията е Chiron да счупи рекорда за най-голяма скорост от сериен модел, която в момента е притежание на Veyron SuperSport - 431 км/ч. Първият опит за счупване на рекорда вероятно ще бъде направен в началото на следващата година. Инженерите твърдят, че колата без проблем би трябвало да надхвърли 460 км/ч, но истинската им цел е да бият границата от 300 мили в час, тоест 482 км/ч. За всеки случай скоростомерът на таблото е разграфен до 500 км/ч.

За момента не е ясно дори времето за ускорение от 0 до 100 км/ч, макар да се предполага, че ще е около 2.4-2.6 секунди.

Инженерната основа зад тези числа е също толкова впечатляваща. Четирите турбини са забележимо по-големи от тези във Veyron, и с принципно нова система за развъртане. Колата има цели 6 огромни катализатора, изцяло титаниева изпускателна система и най-бързия съединител, монтиран някога в автомобил. За спирането се грижат огромни дискове от силициев карбид с по 8 бутала.


Bugatti измъчва Chiron в Долината на смъртта (ВИДЕО)


Шасито е монокок, изработен от въглероден композит (карбон, ако предпочитате), и с ново адаптивно окачване. Другата голяма разлика с Veyron е, че новият модел ще е на печалба, както твърди изпълнителният директор на компанията Волфганг Дюрхаймер пред AutoExpress.
При Veyron разходите за разработването на колата далеч надхвърлиха приходите и концернът VW, под чиято шапка е Bugatti, загуби средно по 4.6 милиона евро от всеки продаден автомобил. При Chiron обаче развойните разходи са по-скромни, защото колата ползва много know-how от предшественика си.

 

Тагове: bugatti veyron chiron
0 от 500
  • #20
    8 rate up comment 0 rate down comment
    до А.В. Торът ( преди 7 години )
    Колега, прав си, че е наречена на Луи Широн, техния пилот от 50-те (между другото май още е рекордьор за най-стар участник във Формула 1). Но съм чувал официално да я представят и като Хирон - може би търсят и двете значения?
  • #19
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Striker ( преди 7 години )
    "Класика" е пак на амфети...:)))
  • #18
    14 rate up comment 0 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 7 години )
    Момчета, хубаво се дърляте по-долу, но не съм съгласен с едно - колата не се казва Хирон, на прочутия кентавър, а Широн, на Луи Широн, който е карал бая бугатита навремето, и то успешно. Р.S. Вариантът Сцирон наистина е забавен, напомня за Сцила :)P.P.S. Никога не съм разбирал всички форумни страсти около автомобил, който повечето от нас няма дори да видят на живо.
  • #17
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Така , като гледам статията за Ферари малко по-долу виждам , че с парите за едно такова старо -произведено 62г.може да си купиш поне 20 от тоя немски кокошарник.Явно има нещо което кара умните , подчертавам умните хора да дават пари за италианеца.Немското е за глупаците с пари !С пари , но *** !!!Не знам колко ще "струва" този "супер" "хипер" автомобил след 50 г. произведен от "премиум" производителя ФВ груп , но предполагам , че стелките на Ферарито от 1962г.ще са по-скъпи !!!
  • #16
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Със сигурност ( преди 7 години )
    навремето Жълтура Дошо е бил любен в соцвозило затова толкова мрази тази дума и я употребява за щяло и нещяло!
  • #15
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Дошо до вагените ( преди 7 години )
    Я проверете колко петилетки се продаваше "лимитираната" серия на гоуф вейрона пък тогава врякайте!И още вижте как му скача, ама надолу цената 2-ра ръка - уж уникат, за разлика от истинските марки като Ферари!
  • #14
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не знам за плюсовете, гледам, че твоя уникален правопис и мисловен процес ти е донесъл няколко минуса. Александр Селипанов е един от 37 души в дизайнерския екип на Бугати, който работи по екстериора на концептите и е правил предната оптика на тая кола. Ахим Аншайд е директорът на Бугати по дизайна, който е оформил и разписал целия проект. Колата се казва Хирон, а не Сцирон. Ако си любознателен, мога да ти обясня и за препинателните знаци
  • #13
    1 rate up comment 20 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    до Бай-НеделчоВиждам,че се разпозна и името ти хареса.Като си пишеш плюсове се издигаш сам в очите на слепеца ,а кой е той -знам ,че пак ще се разпознаеш.Който лъже и *** като си пишеш плюсове и минуси ,то той лъжеи *** себе си,че е велик-кофти ситуация нали?...и ти го знаеш,но който каквото си стори сам си го правиДизайнера на Сцирон е Александър Селипанов,а да не би Ахим Аншайд да е краткото му име?-ха ха ха Но твоя филм не е мой .приятно изкарване в страната на чудесата
  • #12
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дошо, обмислял ли си някога първо да провериш, пък после да говориш? Кое е застояло по складовете - колата, чиито послени 50 бройки бяха продадени 2 години преди да бъдат произведени? :D
  • #11
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Това да е най-скъп зависи само от СОЦваген и не е проблем да му лепнат и 3млн. евро, стига да има балъци, че вейрончето нещо застоя по щандовете!А това да е най-добрата серийна кола въобще не зависи от СОЦваген - по добре известни и отдавна ясни причини.