fallback

0.78 литра на 100 км – това е Aptera

Американската фирма Aptera ще започне в скоро време серийното производство на нов автомобил на три колела с изключително нисък разход на гориво.

Новото превозно средство ще има хибридна система съчетаваща дизелов двигател с мощност 12 к.с. и електромотор с мощност 24 к.с. Според информацията на представители на Aptera, средният разход на гориво за 100 км е около 0.78 литра. На този автомобил не липсва и динамика. От място до 100 км/час достига за 10 секунди, а максималната му скорост е 152 км:час. Наред с този модел, Aptera ще предлага още една версия, която ще бъде само с електродвигател. Той ще се зарежда направо от електрическата мрежа само за няколко часа и ще изминава дистанция от около 200 км с едно зареждане. Автомобилите на Aptera ще бъдат със задно предаване, ще имат система за спътникова навигация, много системи за безопасност на пътниците, камера за обратно виждане, климатична система работеща на слънчеви батерии и др. Във фирмата вече приемат предварителни поръчки за бъдещите модели. Цената на хибридната версия е малко под 30 000 долара, а тази само с електромотор 26 900 долара. Първите собственици ще получат колите си през следващата година. Интересно е, че Aptera ще участва в надпреварата Automotive X-Prize, където ще бъде избран автомобилът с най-нисък разход на гориво и най-екологичен двигател. Досега за конкурса са се записали повече от 30 компании, сред които са и Tesla, Velozzi и ZAP. Победителят ще бъде обявен през 2009 г., а наградата е 10 милиона долара.
Тагове:
fallback
  • #3
    Insight ( преди 16 години )
    Това, че прилича на чайник е едната страна на проблема. Опитвам се да мисля как би се държало това при завой с висока скорост... и не мога.
  • #2
    ,,,,, ( преди 16 години )
    abe mene me kefi otvitre kak izglejda ama otvunka verno prili4a na 4ainik :D
  • #1
    Нанук ( преди 16 години )
    тва мяза на чайник бе
fallback
Последни