fallback

Fiat Panda Aria – супер екологичен

Aria означава на италиански въздух. Малката Panda все още не може да се движи само с въздух, но има двуцилиндров мини двигател с обем по-нисък и от литър и така изпуска изключително ниски вредни емисии.

За сметка на това има впечатляваща за двуцилиндров агрегат мощност - 105 к.с. при версията с турбина и 65 коня при атмосферната версия. А въздухът около автомобила наистина е доста по-чист – емисиите от СO2 са само 69 г/км. Автомобилът предлага системата Start&Stop, която изключва двигателя при спиране и спестява около 10% от разхода на гориво. Друга високотехнологична новост е системата MultiAir, която предлага променливо електрохидравлично управление на клапаните и също води до големи икономии на гориво. Интересно е, че двигателят с обем 900 см3 може да работи освен с бензин и със смес от метан и водород в съотношение 70:30. Скоростната кутия е автоматична. Специални датчици следят за стила на управление на автомобила и „съветват” шофьора как да прави това най-екологично и икономично. Цялата каросерия и интериора са създадени от материали годни за рециклиране. Масово са използвани материали като памук, лен, кокосово влакно и др. подобни. Panda Aria е оборудвана и със специални „зелени” гуми, имащи ниско съпротивление и износване.  
Тагове:
fallback
  • #2
    anonimen ( преди 15 години )
    Голямата мощност съчетана с малък обем е предпоставка наистина за нисък разход. При пълна мощност (на аутобан), защото загубите от *** в двигателят са по - ниски. При малко натоварване , защото кпд е по - висок и при всякакъв режим защото двигателят е лек. двигател от 50 конски сили със същия обем има по - висок разход на гориво.
  • #1
    Thsw ( преди 16 години )
    За мен няма кола, която да има над 100 коня, като показаната и да минава за икономи4на, камо ли с 900 кубически сантима двигател... Междуградско ще си е интересно :D
fallback
Последни