fallback

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Всички те са оборудвани с двигателя Type EA 189

Проблемът с дизеловите коли на Volkswagen Group, който разкри Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA, се задълбочава. От официално съобщение на германския концерн става ясно, че броят на засегнатите машини в световен мащаб достига 11 млн.Снимка: Volkswagen По-рано тази седмица бе обявено, че при 482 000 продадени на територията на САЩ дизелови коли на Volkswagen Group е открит специален софтуер, който отчита кога колата преминава през екологичен тест и намалява реалния резултат - с между 10 и 40 пъти.Сега става ясно, че с такъв софтуер са оборудвани 11 млн. автомобила, реализирани на световните пазари. Това са модели, задвижвани от мотора Type EA 189 и произведени между 2009 и 2015 г. При останалите дизелови мотори на концерна подобни разминавания не са открити, се казва в съобщението.Засегнати от предполагаемата манипулация са следните модели:• VW Jetta (2009 – 2015)• VW Beetle (2009 – 2015)• Audi A3 (2009 – 2015)• VW Golf (2009 – 2015)• VW Passat ( 2014-2015)Подчертава се, че при моделите с двигатели Евро6, които в момента се продават на територията на ЕС, подобно устройство не е поставяно.Проблемът може да коства загуби в размер на 6,5 млрд. евро, изчислява компанията. Само за няколко дни, след като стана ясно за наличието на проблема, компанията загуби 25 млрд. евро от пазарната си капитализация. Акциите й поевтиняха с 38% само за два дни. А в САЩ я грози рекордната глоба от 18 млрд. долара.Очаква се в сряда (23 септември) ръководството на VW да се събере на среща, за да обсъди проблема.

Тагове: volkswagen group
fallback
  • #10
    до most wanted ( преди 8 години )
    еми купи си друг дизел тогава, кво мрънкаш
  • #9
    Анонимен ( преди 8 години )
    Закривайте селската марка! На всеки е ясно, че тези са най-големите мошеници. Колко пъти през годините ги хващаха в корупционни скандали и нищо. Колко пъти лъгаха за доказаните проблеми по колите си и пак нищо. Няма как да си шофьор в някой по-голям град и да не видиш как чисто нови коли на марката изпушват по светофарите. Всичко това го дишаме и е отрова. Не само да ги закрият, но и цялото ръководство да ги тикнат в затвора, за да се знае от други, че по този начин не става И забрана на дизела
  • #8
    thebrainless ( преди 8 години )
    Това ще е жесток удар за икономиката на Европа, но да излъжеш в такива мащаби и разликата да е в рамките на 10-40 пъти си е абсолютна наглост...
  • #7
    Анонимен ( преди 8 години )
    Досега най-големия коз на вагените беше, че фирмата Ваг няма сервизни акции. А то какво се оказа - умишлени лъжи в милионни размери. И Германия е локомотива на Европа. Дизелов естествено.
  • #6
    Винкелтротен ( преди 8 години )
    В Перник са в траур. Подготвя се ново общинско гробище за Голфове.
  • #5
    Most_Wanted ( преди 8 години )
    Времето си минава, технологиите се развиват, а немското дизелче продължава да трака, да пуши и да замърсява природата и в същото време да бъде най-голямото технологично постижение на швабите.
  • #4
    Анонимен ( преди 8 години )
    То е ясно от кого е удара по Ваг, ама те като лъжан и мошеничестват, кво - да мълчим ли?Сега Меркел просто ще пренасочи държавтите пари към МБ и БМВ и ще прежали мъртвеца.
  • #3
    1 ( преди 8 години )
    Световните конспиратори пак видяха дългата ръка на евреите хахахаха сигурно те са виновни, че и тук Вагените плащаха подкупи и потулваха сканадалите, след като спечелиха всички обществени поръчки за коли, които бяха удобно нагласени за техните коли (обем на багажник, дължина на колата и т.н.) и това ли евреите направиха?Ако и други страни наложат глоби - край на тази компания!
  • #2
    мелоди ( преди 8 години )
    Вчера бяха загубили 22 процента от акциите си, днес се пише за 38 процента! ? Какво става? В 11 млн. дизелови коли на ВАГ дъни нонстоп песента на Крис Рия- Road to hell.
  • #1
    WWW ( преди 8 години )
    Както нагласиха с подкупи конглоксите за нови депутатски коли, така и лъжат и мажат по цял свят. Лошото е, че не са само те, а и повечето големи корпорации!За да достигнат ръст на продажбите и печалбата са готови сигурно и да убиват хора. Повръща ми се от този свят, в който живеем...
fallback
Последни