fallback

BMW ще предсказва действията на светофарите

Приложението EnLighten засега действа само на територията на САЩ

Концернът BMW представи първото в света приложение за мултимедийна система, което успява да предскаже действията на светофарите.С негова помощ трябва да бъде повишена безопасността и да бъде намален трафика на пътя.Приложението се казва EnLighten и показва на водача текущото състояние на светофара, към който се приближава автомобилът. Освен това системата води обратно броене до смяна на сигнала, а съща така анализира скоростта на движение и разстоянието до кръстовището, като подсказва на шофьора дали да продължи да се движи или да започне да спира.Технологията работи и със страничните секции на светофарите. Тя насочва своето внимание към тях в случай, че шофьорът на автомобила включи някой от мигачите си и се подготви за завиване.На първо време системата ще работи само в САЩ, където в някои градове са поставени така наречените „умни светофари”. Авторите на приложението – компанията Connected Signals, обещава да увеличи значително техния брой, като предвижда и инсталирането им в Европа.Любопитното е, че компанията Audi също тества аналогична система, но все още не е готова да я монтира на серийни автомобили. Приложението на BMW е достъпно в онлайн-магазините и може да бъде поръчано. То е достъпно единствено за моделите, оборудвани с функцията BMW Apps.Снимка: BMW  

Тагове: bmw apps bmw enlighten
fallback
  • #11
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ей това е - *** Балкански ги разбира всичките неща повече от стотиците или хиладите инженери и разработчици...Явно *** никога не се е качвал в скъпа съвременна кола за да види как тези системи работят НЕВЕРОЯТНО добре.Не - той седи в зоологическата градина пред жирафа и вика : - Е те такова животно НЕМА
  • #10
    Анонимен ( преди 8 години )
    Щом някои шофьори имат нужда от система която да им казва кога ще светне зелено и кога червено..Странни хора са тия.Ако досега е светело зелено и то изгасне или ще светне червено 99,999% или крушката е изгоряла- 0,0001%.Аз съм за червеното.
  • #9
    Анонимен ( преди 8 години )
    Пълни глупости. Има умни светофари с трансмитери, които се сменят много бързо, когато приближава към тях кола на градски транспорт или кола със специален режим на движение - пожарна, линейка, полицейска. Така, че тази система може да действа, само където го няма това и всеки светофар е програмиран за определено време да сменя светлината. Но дори и тогава не е сигурно, защото таймерите се променят в определен период от денонощието, за да не стават задръствания.
  • #8
    до Georgi ( преди 8 години )
    Пич, като не разбираш от нещо си трай. Айде, като си толкова умен ми кажи как приложението ще разбере колко време остава зелено, когато всяка секунда то се променя и може да се смени във всяка една секунда?Като почнете да се превъзнасяте и да обяснявате кой какво знае и може само показвате какви комплекси имате, че вие не разбирате от тези неща.Аман от драскачи, плюещи по всичко и всички.
  • #7
    Automotive ( преди 8 години )
    Системата не е представена от BMW, защото не е разработена от BMW и няма да бъде вграждана в BMW. Разработчикът е Connected Signals, който е нова старт ъп компания и програмката им просто работи с BMW Apps. Работи и без BMW Apps просто на телефона.
  • #6
    Georgi ( преди 8 години )
    Любимата на всеки българия дума е НЕ СТАВА, никой не знае каква ще е системата, какво точно ще прави, но веднага един куп разбирачи, стъпващи на стабилен технически опит от NFS и посещенията на кварталия майстор ще кажат тежката си дума, че системата няма бъдеще.
  • #5
    FastDriver ( преди 8 години )
    Наистина прекалено много неща святкат, мигат и пиукат в съвременните автомобили. А повечето т.н помощни системи" са напълно безполезни. Връзката с Интернет се представя, като нещо уникално и иновативно, а в същото време с един обикновен таблет за 150 лв. с ГПС можете да правите абсолютно същото,че и повече по отношение на свързаността и навигацията. Да не говорим,че и диагностика на камбъст системите може да прави през ОБД 2 с много проста програма.
  • #4
    автовоз ( преди 8 години )
    колкото по-умни стават колите, толкова по-глупави ще стават шофьорите.
  • #3
    Анонимен ( преди 8 години )
    И как ще знае системата ? Когато всяка секунди при умните светофари се добавя динамично на всяка секунда ? Няма как да знае дали остават 1 или 20 секунди от зеленото, защото дори и светофара още не го знае :) Единствения вариант е да следи всички участници в движението в цялото кръстовище и евентуално да изчислява, какво би направил светофара в дадения момент, което нито ще е точно нито вярно в 80% от случаите.
  • #2
    Бобо ( преди 8 години )
    До първия:Нали светофарите са "умни". Тоест когато зеленото се промени в зависимост от трафика, системата на BMW ще знае. Това е цялата идея на системата! Понеже се променят секундите, системата казва дали да минеш или да почнеш да спираш.
fallback
Последни