fallback

Президентът на Volkswagen Group подаде оставка

Фердинанд Пиех си тръгна след спор с другия голям шеф – Мартин Винтеркорн

Председателят на Борда на директорите на Volkswagen Group – Фердинанд Пиех, подаде оставка, която влиза в сила незабавно, съобщиха от ръководството на концерна. Мястото на Пиех (вдясно) най-вероятно ще бъде заето от Винтеркорн. Снимка: Ройтерс Причините за решението на 78-годишния австриец не бяха оповестени, но не е тайна, че той е в конфликт с изпълнителния директор на концерна Мартин Винтеркорн. Поста си в управата на Volkswagen Group напуска и съпругата на Пиех – Урсула. Пиех и Винтеркорн са в конфликт от доста време, като председателят се опита да убеди останалите топ мениджъри да отстранят изпълнителния директор от поста му. Планът на Пиех така и не проработи, но въпреки това оставката е доста изненадваща, тъй като на 5 май предстои предстои Общо събрание на акционерите, на което трябваше да бъде направен опит двамата да бъдат сдобрени. "Взаимното доверие, необходимо за едно успешно сътрудничество вече не съществува", така от Volkswagen Group обясниха незабавното оттегляне на Пиех. Една от причините за спора между шефовете на втория по големина световен производител е желанието на Винтеркорн  Volkswagen да участва в световния шампионат на Формула 1. Нещо, срещу което Пиех е категорично против, заради своя конфликт с главния промоутър на шампионата Бърни Екълстоун. Временно председател на Борда на директорите ще бъде Бертолд Хубер, който досега бе заместник на Пиех. На предстоящото общо събрание обаче се очаква именно Винтеркорн да бъде избран на поста.  

Тагове: volkswagen group
fallback
  • #10
    Анонимен ( преди 9 години )
    Естествено, че с техен отбор. Все пак говорим за ВАГ.
  • #9
    FenIX ( преди 9 години )
    Въпросът е както какви евентуално ще влязат във Ф1 - като доставчици на двигатели или с изцяло техен отбор?
  • #8
    ;) ( преди 9 години )
    Никаква прозрачност, подмолни игри, интриги, лъжи и какво ли не в полу-държавната компания ФВ. Няма на света компания, която може да изгони собственика си. Все едно да имаш магазин и продавачите да се съберат и да изгонят собственика. Няма такава пародия просто. Явно нещата се случват на политическа основа и от там са го натиснали. ВАГ-лобито в Германия и Европа е доста силно и нищо чудно така да е станало. Сравнението с Ейпъл и Джобс е некоректно. Там нещата са съвсем различни от тези във ФВ.
  • #7
    :)) ( преди 9 години )
    Заглавие във вестник от 2020 г:Хамилтън спечели формулата в Сидни с пернишки голф.
  • #6
    Бади ( преди 9 години )
    Започва работа в автокъща в Перник.
  • #5
    zoom-zoom ( преди 9 години )
    vw + great wall = ostavka!!!;-)
  • #4
    До RRE S3 ( преди 9 години )
    На времето по подобен начин изгониха Джобс от Епъл. Изгонил го човек който той лично е наел. :)
  • #3
    RRE S3 ( преди 9 години )
    Tova triabva da e precedent:CEO da izgoni sobstvenika
  • #2
    Анонимен ( преди 9 години )
    Мисля че ще го пенсионират със 100-200 млн. евро компенсации. Иначе акциите на семейството му във ВАГ са си тяхни така или иначе. Сега ще има време за голф, скъпи хотели, яхти и екзотични почивки. На 78 години какво се натиска за власт, не го разбирам.
  • #1
    GTE ( преди 9 години )
    Когато големите атове се ритат го отнасят раята. В случая, може би ще го отнесат потребителите. Участието на VW във F1 ... по-скоро Ауди би имало място там, но дано това решение не им струва скъпо, което да се отрази негативно на предлагания продукт. Има много примери на заслепени и алчни и живеещи в измислени инюзии успели бизнесмени, които искайки все повече съсипват доста успешни компании. Примери, особено от последните години, безброй много.
fallback
Последни