IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

NASA ще помага на Nissan за безпилотен автомобил

Космическата агенция ще предостави на производителя с най-новите си разработки

NASA ще помага на Nissan за безпилотен автомобил

Американското подразделение на Nissan обяви началото на сътрудничеството си с космическата агенция NASA за създаването на безпилотен автомобил. Договорът между двете страни е за 5 години, като агенцията ще даде на автомобилния производител достъп до най-новите си разработки и най-високите си технологии.
NASA ще помага на Nissan за безпилотен автомобил
Представител на японската марка поясни, че проектът на първо време ще бъде насочен към търговския транспорт, а не към леките автомобили. Nissan и NASA ще съсредоточат усилията си върху създаване на интерфейс „човек-автомобил“, както и на интернет-приложения и на тяхното програмно обезпечение.

Американската космическа агенция ще предостави на Nissan не само технологии, но и достъп до своя център за изпитания в Калифорния. Директорът на NASA Пит Уордън заяви, че организацията му има огромен опит по всички въпроси, които интересуват инженерите на японски производител. Те, например, ще могат да получат сведения за технологиите, използвани от „марсохода“ (машината, изпратена от NASA на Марс), за роботизираните системи на международната космическа станнция, както и за системите за управление на авиационното движение.

Първият безпилотен прототип, дело на сътрудничеството между NASA и  Nissan трябва да бъде готов до края на 2015 г., като той ще бъде задвижван от електрически агрегат. Според шефа на японския производител Карлос Госн, около година-две по-късно компанията му ще може да предостави на потребителите безпилотни технологии за своите машини.

В момента Nissan участва и в още един проект за създаване на автономни автомобили съвместно с изследователския център на Университета в Оксфорд. Целта на програмата е създаването на автопилот, чиято цена да не превишава 200 долара.

Снимка: Nissan

 

Тагове: nasa
0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    до нисански ( преди 9 години )
    Я чети внимателно, после пиши съчинения по картинка!Директорът на NASA Пит Уордън заяви, че организацията му има огромен опит по всички въпроси, които интересуват инженерите на японски производител
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е нали японците са били най-техничната нация според нашенските оризари?! Да, ама НЕ! АУДИ още преди година създаде такъв автомобил, който даже може да се състезава на писта с други управляеми от хора автомобили!Това, че японците са най-добри в копи пейста на технологии няма спор, но те нищо самостоятелно не са измислили! Сега китайците са поели щафетата, но те са още по-нагли - копират даже и дизайна!Абе жълтурска им работа! Добре че са дошльовците за да ни разсмиват!
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Nissan браво, най накрая стана ясно че са технологично изостанали и им трябва помощ , Рено и Дачия ще помогнат с пари
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Оооо да НАСА търси Рено (извинявам се Нисан) за сътрудничество. И за това НАСА предоставя на готово работещи системи. А това че А7 от няколко месеца търкаля самостоятелно по шосетата на Америка и пистите на Европа ги прави изостанали.Майтапа настрана евала на Нисан, че се захващат с такъв голям проект (тук не мисля че Рено имат пръст освен може би парите) Но само да не започнат да тръбят че те са открили топлата вода