IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault 5 се завръща на сцената

Французите са готови с концептуалия Value Up

Renault 5 се завръща на сцената

Renault разработва нов компактен хечбек, който ще стане идеологически приемник на легендарния модел на марката – 5, произвеждан през периода 1972-1996 г. Автомобилът ще се нареди до Clio в моделната гама на марката, като ще получи икономични мотори и функционален интериор, съобщава Auto Express.
Renault 5 се завръща на сцената
Представители на изданието са посетили един от центровете за разработки на френския производител, където им е бил показан концептуалния модел Value Up (на снимките). Прототипът разполага с каросерия в два цвята, а размерите и пропорциите му са близки с тези на оригиналния Renault 5.

В разработката на Value Up са участвали 40 инженери и дизайнери на френската марка. Дължината на концепта е около 3800 мм, което го прави по-голям от Twingo, но пък по-малък от Clio. Моделът ще бъде построен на нова платформа, разработена именно за машини с малки размери и нска цена.

Теглото на прототипа е 830 кг, като в архитектурата му са използвани натурални материали, включително дърво и бамбук за усилване на предната част. Очаква се обаче при серийната версия те да отпаднат.

Renault Value Up ще получи изцяло цифрови уреди, като приборният панел е заменен от 7-инчов LCD-екран, а вдясно от волана е разположен още един сензорен дисплей със същите размери. Останалата част от предния панел ще заемат два 15.9-инчови монитора, с чиято помощ ще се управляват всички функции на автомобила.
Renault 5 се завръща на сцената
Представител на Renault твърди, че системата поддържа интеграцията с интерфейсите Apple CarPlay и Google Auto. Подобен мултимедиен комплекс може да се появи на серийните автомобили на марката до 2-3 години, ако веднага бъде одобрен от ръководството на компанията.

Очаква се приемникът на Renault 5 да се предлага с 3-цилиндрови бензинови двигатели, а също така и с хибриден агрегат, в който ще влезе този мотор. Трансмисията ще бъде роботизирана – подобна тази, която използва Citroen C4 Cactus.

Снимки: Auto Express
 

 

 

Тагове: renault 5 value up
0 от 500