IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата на Николае Чаушеску

Лидерът на комунистическа Румъния карал специална Dacia

Колата на Николае Чаушеску

Въпреки че ръководи комунистическата партия на Румъния, Николае Чаушеску е бил склонен да обърне гръб на идеята за равенство в обществото, особено когато става дума за личната му кола. Вместо стандартен автомобил, приближените до властта са имали възможност да притежават уникални машини. В случая с Чаушеску това е специално подготвена Dacia 2000.
Колата на Николае Чаушеску
Въпросната кола на Николае Чаушеску е оцеляла след свалянето му от влас през 1989 година, когато той и съпругата му Елена са осъдени и разстреляни. Днес автомобилът е собственост на Овидиу Магуреану, фен на румънската марка.

"Видях колата на търг и направих всичко възможно да я имам, споделя Магуреану пред румънското издание Adevarul по време на събор на феновете на марката в Брашов.- Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние и все още може да развива максималната си скорост от 175 км/час".
Колата на Николае Чаушеску
Базираната на Renault 20 румънска кола е известна с псевдонима си - "Другаря", но въпреки това не е била достъпна за обикновеното население. А модификацията за  Николае Чаушеску притежава нечувани за онова време екстри като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот. Двигателят е с обем 2.2 литра и мощност 115 к.с.

"Рядко използвам колата, тъй като искам да я запазя в напълно оригинален вид. Изкарвам я само за специални случаи, иначе имам стар Golf", допълва Овидиу Магуреану. Съборът на феновете на марката в Брашов е по повод 45-годишнината на модела Dacia 1300.

Снимки: Adevarul

Тагове: dacia 2000
0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    "Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние "Чак пък перфектно, предницата ми изглежда леко деформирана, отвътре салона показва признаци на старост, жабката има егати луфта.
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е*ахти Дачията.
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    до Гришата ( преди 9 години )
    Евала за идеята!Айде да ги видим дупедатите накацали в всевъзможни Волекси. Малее, света ще бъде в потрес! :)
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Гришата ( преди 9 години )
    Ха сега нашите депутати като не искат да обърнат гръб, да започнат да се возят на Great Wall Voolex.
  • #3
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    На какво равенство в обществото е обърнал гръб, ще кажеш, че е карал някой Мерцедес или Кадилак. Карал си е Дачия с повече екстри, която си е румънско производство. То оставаше лидера на партията да кара най-евтината Дачия!
  • #2
    14 rate up comment 0 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 9 години )
    А ние като можеме да правиме та не питай.Иначе Чаушеску поне в това отношение е по добре от наще хубавци които ползваха Чайка и Волга, а не Рено или Москвич които са сглобявани в БГ.
  • #1
    26 rate up comment 3 rate down comment
    Любопитен ( преди 9 години )
    Добра кола - може да ползваш жабкта без да и отваряш вратичката :)