IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen придобива Scania

Миноритарните акционери са приели офертата на германския концерн

Volkswagen придобива Scania

Офертата на стойност над 9 млрд. щатски долара за придобиване на пълен контрол над Scania, която отправи Volkswagen към миноритарните акционери, е била приета, съобщава Ройтерс. Така германският концерн преодоля последната голяма пречка в плана си да придобие производителя на тежкотоварни камиони.
Volkswagen придобива Scania
Volkswagen, който вече контролира 62,6% от шведската компания, ще придобие 90,5% от капитала на Scania, след като 27.5% от акционерите на шведската компания са заявили, че приемат отправената оферта от 200 шведски крони (30,48 долара) за акция.

По-рано днес от шведския пенсионен фонд Alecta, който държи 2.04% от акциите на Scania, заявиха, че са променили решението си и ще приемат офертата на германския концерн.

С поемането на контрола над Scania концернът VW ще реализира дългогодишния си план за разширяване на присъствието си при тежкотоварните автомобили. По този начин Volkswagen ще може да се конкурира по-успешно с лидерите в индустрията Daimler AG и Volvo AB. Volkswagen притежава 75 на сто от MAN, като също се опитва да изкупи и останалите акции на производителя.

Чрез сътрудничеството между трите камионни дивизии - Scania, MAN и VW търговски превозни средства, германският концерн планира оперативната печалба от синергии да достигне най-малко 650 милиона евро годишно. Постигането на подобен резултат обаче може да отнеме най-малко десетилетие.

Очаква се придобиването на акциите да се състои около 19 май.

Снимка: Scania

Тагове: scania
0 от 500