fallback

Nissan прави кола, която не се цапа

Японците са създали специално покритие, което отблъсква мръсотията (Видео)

Преди няколко години, по случай 1-ви април, компанията Subaru показа автомобил, който е способен да се самопочиства. В Nissan обаче съвсем не на шега разработват аналогична технология, която скоро ще бъде предложена при модела Note. Дясната половина на колата е защитена с новото покритие, докато при лявата е използвана съвсем стандартна боя. Снимка: Nissan Става въпрос за специално покритие, което буквално отблъсква кал, вода и прах. Това е специална суперхидрофобна и олеофобна боя, чиито качества в момента се изпитват на новото поколение Note. Изпитанията, които се извършват в Европейския технически център на Nissan, са във финална фаза, като плановете предвиждат новото покритие да бъде предложено като афтърмаркет аксесоар. Специалната боя е наречена "Ultra-Ever Dry" и представлява защитен слой от въздух между боята и околната среда, който не позволява на мръсотията да се задържи върху повърхността на колата, обясняват японските инженери. "Създадохме Note като автомобил, който прави живота по-лесен. Именно затова новата технология ще дебютира при него. Благодарение на нея вече не се налага да посещавате автомивките толкова често", заявява Джералдин Ингам, главен маркетинг мениджър в Nissan. Очаква се новаторската боя да бъде предложена по-късно тази година.

Тагове: nissan note
fallback
  • #6
    .. ( преди 10 години )
    И какво ще стане с удоволствието от това да си измиеш колата???
  • #5
    До Дошо ( преди 10 години )
    За дрехите това са нановлакна, които не позволяват контакт между водата и плата, за да се намокри и отблъсква водата. Това е доста разпространена технология и в ХТМУ-то в София има изложени подобни статии по стените :) Но за технологията на нисан е много интересно да се разбере как работи. Този въздух, как е задържан над боята или в нея незнам. Все пак трябва да им се признае на японците, че са уникална нация напреднала и модерна. Браво.
  • #4
    Анонимен ( преди 10 години )
    прав си доше неможем да ги стигнем японците но ние вървим назад и маи ускоряваме темпото
  • #3
    Симо ( преди 10 години )
    Това го показаха на едно изложение в Германия още преди няколко години. Стара работа за японците.
  • #2
    Любопитен ( преди 10 години )
    Искам една туба :)
  • #1
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ми да, от японците да дойдат такива нано технологии, от кого другиго, от ВАГ с ТДИ и ЛЕД коледна украса ли?Аиде сега, оня германски фен, да доиде да ни обяснява, как германец е изобретил микроскопа, и ако не са биле немците, японците нямало да видят нано технологиите си! :)
fallback
Последни