IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци искат да купят акции от Daimler AG

Държавен фонд е готов за вземе между 4 и 10% от германския концерн

Китайци искат да купят акции от Daimler AG

Съвсем скоро най-големият акционер в германския концерн Daimler може да се окажат китайци. Според излизащото в Китай интренет-издание People’s Daily местният държавен инвестиционен фонд China Investment Cooperation планира да купи между 4 и 10% от акциите на Daimler AG, като заплати за тях от 1.8 до 4.5 млрд. евро.
Китайци искат да купят акции от Daimler AG
Съобщението веднага предизвика покачване на акциите на Daimler AG на стоковата борса в Щутгарт. Цената на всяка от тях се покачи с 2.4% и достигна 43.64 евро, което е най-високото ниво от 4 април 2012 г. насам.

Пред агенция Bloomberg говорителката на Daimler AG Зилке Валтерс бе крайно лаконична: "Не коментираме спекулации в медиите", но допълни, че в концерна ще приветстват всеки нов инвеститор, стига интересите му да съвпадат с тези на Daimler.

Дитер Цетче (на снимката), шеф на основната компания от концерна - Mercedes-Benz, неотдавна заяви, че с удоволствие би приветствал китайски инвеститор. Според него именно с помощта на най-големия автомобилен пазар в света, компанията му може да постигне набелязаната цел - през 2020 г. да бъде №1 сред производителите на луксозни автомобили.

През 2012 г. продажбите на Mercedes-Benz в Китай са нараснали с 6.7%, което обаче е далеч от 30-те %, които записват основните конкуренти - BMW и Audi. Това дава сериозен повод на Mercedes да преосмисли стратегията си на пазара в най-многолюдната държава, като създаде собствени предприятия там.

Снимка: Daimler

Тагове: daimler
0 от 500