IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бърни Екълстън губи поста си във Формула 1

Това ще стане, ако германската прокуратура го изправи пред съда

Бърни Екълстън губи поста си във Формула 1

Бърни Екълсътн може да загуби поста си на ръководител на компанията-промоутър на Формула 1, ако бъде изправен пред съда. Това призна 82-годишният англичанин пред изданието The Sunday Telegraph.
Бърни Екълстън губи поста си във Формула 1
В момента прокуратурата в Германия продължава разследване срещу Екълстън за даване на голям подкуп през 2006 г., когато Формула 1 смени собственика си. Тогава Бърни е посредник по сделката между бившия собственик на търговските права на най-авторитетния автомобилен спорт - банката BayernLB, и бъдещия – инвестиционния фонд CVC.

Представител на банката е Герхард Грибовски, който успява да убеди Управителния съвет да продаде правата именно на CVC. За тази услуга той получава от Бърни 44 млн. евро, тъй като при смяната на собствеността Екълстън запазва поста си - вече като представител на инвестиционния фонд.

Въпреки че Грибовски призна вината си, официално обвинение срещу Екълстън все още не е повдигнато. Англичанинът обаче признава, че когато това стане, той ще напусне поста си.

„Ясно е, че CVC искат да се отърват от мен и да ме заменят с германец – категоричен е Екълстън. – Дори наскоро техни представители ми казаха, че вече са наели хора, които да ми търсят заместник. В случай, че нещо ми се случи – умра или пък стане нещо друго. Това е напълно нормално.”

През октомври Екълстън навърши 82 години. Според германските закони, ако вината му бъде доказана, той може да бъде осъден на затвор за срок между 5 и 10 години.

Снимка: gpupdate

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Честита 2013 на всички!Сега по тематар интересно ми е как Екълстон ще напусне поста си?! Той е собственик на търговските и телевизионните права във F1, дори и да отиде в затвора той пак си остава собственик на правата! Единствения начин да напусне поста и да не е собственик е като продаде правата!