IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors си изкупува акциите от държавата

Концернът ще плати на Министeрството на финансите на САЩ $5.5 млрд.

General Motors си изкупува акциите от държавата

Корпорацията General Motors има намерение да изкупи от държавата част от своите акции, които правителството на САЩ придоби по време на разгара за световната финансова криза, съобщават американците в писмо до медиите. Тогава държавата инвестира в GM, за да може да спаси най-големия американски производител от банкрут.
General Motors си изкупува акциите от държавата
Сега обаче GM смята да плати на министерството на финансите на САЩ сумата от $5.5 млрд. за 200 милиона акции. След тази сделка държавното участие в концерна ще бъде намалено от 26.5 на 19%. Сделката трябва да бъде финализирана до края на отиващата година.

Останалите собственост на САЩ 19% ще бъдат пуснати на борсата още в началото на 2013 г., като се очаква те да бъдат изкупени от частни инвеститори за срок от 12-15 месеца. След като това стане, General Motors ще се превърне в акционерно дружество без държавно участие.

„Сделката ще бъде важна стъпка към завършването на държавната програма за спасение на автомобилното производство в САЩ. Тя ще може да убеди клиентите, че GM не е държавна компания и ще демонстрира увереността ни в бъдещите успехи”, коментира генералният директор на GM Дан Акерсън.

Снимка: General Motors

 

Тагове: general motors
0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Наистина има много глупави хора в този сайт!Американците печатат $,държавата може да помага на когото си иска(а в случая със SAAB не може).Германия е член на Европейския съюз,и държавата НЕ МОЖЕ да помага на "частни" фирми.Като гледам колко от вас,са съгласни с първия коментар,се стряскам от глупостта ви!!!
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    A сега!! ( преди 11 години )
    Онзи, бесния на "намесата" на немското правителство в автомобилостроенето в Германия,за която май само той си знае,как ли ще коментира това?