fallback

Битката на американските суперколи

SRT Viper GTS се изправи срещу Chevrolet Corvette ZR1

Corvette и Viper - единствените носители на званието "американски суперавтомобил", са конкуренти открай време. И сега са готови да се изправят един срещу друг за пореден път. Новото поколение на Viper, вече носещо марката SRT, стъпи на пазара през тази година, докато Corvette C6 се продава от 2005 година, а само след месец предстои да видим новото му поколение. Вероятно не е справедливо да се сравняват подобни автомобили, тъй като рождените им дати имат разлика от цели 7 години. Според Motor Trend обаче това не е проблем, тъй като Chevrolet Corvette ZR1 и SRT Viper GTS имат много общо. Двигателите им доставят почти аналогична мощност и въртящ момент, задвижващи са задните колела, а трансмисиите са ръчни с по шест предавки. Дори съотношението мощност/маса и ускоренията от място до 60 и 100 мили в час са идентични. Как обаче се справят Corvette ZR1 и Viper GTS с бързите обиколки на писта? Именно това провериха авторите на изданието Motor Trend. За целта те организираха състезание на пистата Лагуна Сека. Всяка от колите преминава самостоятелно по трасето, управлявана от двукратния победител в състезанието Daytona 24 Ранди Робст. Правят се няколко опита като се записва най-доброто време. Максималното постижение на SRT Viper GTS е 1:35.77 мин., което бие времената на коли като Ferrari 458 Italia, Lexus LFA, Audi R8 GT, Porsche 911 GT3 RS и Nissan GT-R. Но е далеч от способностите на Corvette ZR1. Суперколата на Chevrolet преминава през трасето с цели 2.1 секунди по-бързо от Viper GTS, с което отнася титлата "Най-бърз американски суперавтомобил". От SRT обаче оспорват резултатите, обвинявайки Ранди Робст, че не е успял да изцеди максималните възможности на новия Viper. "Изпробвали сме Corvette ZR1 и Viper GTS на много писти, но никога не сме регистрирали времена с подобна разлика, заяви шефът на SRT Ралф Гилс. - Много шофьори ненужно се страхуват от Viper. Колата може много повече и е способна да постигне по-добър с поне 10% резултат, ако знаеш как да я караш".Chevrolet Corvette ZR1 Двигател - V8 6.2 литра Мощност / въртящ момент - 647 к.с. / 818 Нм Маса - 1 516 кг Ускорение 0-60 мили в час - 3.4 сек. Ускорение 0-100 мили в час - 7.3 сек. SRT Viper Двигател - V10 8.4 литра Мощност / въртящ момент - 649 к.с. / 814 Нм Маса - 1 521 кг Ускорение 0-60 мили в час - 3.4 сек. Ускорение 0-100 мили в час - 7.3 сек.Снимки и информация: Motor Trend

fallback
  • #6
    111 ( преди 11 години )
    А стария Вайпър бие *** на Нюрбургринг - Вайпъраи ***
  • #5
    Георги Радков ( преди 11 години )
    С нетърпение чакам новия Корвет, като излезе ZR1 през 2009, беше удар под кръста за много супер коли, и продължава да е...Ще чакам от SRT да пуснат и ACR модификация и тогава ще стане тотално страшилище.
  • #4
    Анонимен ( преди 11 години )
    ВАйпъра ще може доста повече ако се тунингова с неговите V10 8.4 литра.На нюрборгринг ще го видим.
  • #3
    BadKid ( преди 11 години )
    Corvett-a е брутално, чудовищна бегачка и на драг и на писта. Плюс, че е евтина на фона на конглокенцията. Пък, който иска нека си лае, плюе и ***, че е американска. Фактите са безспорни!
  • #2
    Анонимен ( преди 11 години )
    вайпъра са го направили потресаващо грозен
  • #1
    груди ( преди 11 години )
    *** е по-запомнящата се кола според мен.
fallback
Последни