IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всичко холандско и шведско вече е китайско

Spyker подписа договор с един от най-големите производители в азиатската държава

Всичко холандско и шведско вече е китайско

Холандската компания Spyker и един от китайските автомобилни гиганти Zhejiang Youngman подписаха договор за създаването на две съвместни предприятия за производство на автомобили  - Spyker P2P B.V. и Spyker Phoenix B.V.
Всичко холандско и шведско вече е китайско
Първото от тях ще се заеме с пускането в производство на всъдеход по мотивите на концепта Spyker D8 Peking-to-Paris (на първата снимка), който бе показан още на изложението в Женева през 2006 г. Досега подобно нещо бе невъзможно, тъй като Spyker нямаше финансовия ресурс.

Този проблем вече е решен, след като китайците инвестират 25 млн. евро в проекта, срещу което получават 75 % от акциите на бъдещото съвместно предприятие. Според договора Zhejiang Youngman ще има право да се разпорежда изцяло с производената продукция и ще получи ¾ от приходите, които партньорите се надяват да извлекат от продажбите на бъдещия всъдеход.

Второто предприятие - Spyker Phoenix B.V., ще се специализира в пускането на пазара за Китай на луксозни автомобили. Те ще бъдат на платформата Phoenix, създадена от Saab за едноименния концептуален модел, показан през 2011 г. (на втората снимка).
Всичко холандско и шведско вече е китайско
В нея няма участие предишния собственик на шведския производетел – General Motors, който блокира сделката за продажба на Saab на китайските инвеститори. Затова и тази платформа бе интелектуална собственост на шведите, докато нейн собственик не станаха холандците от Spyker. Сега обаче всичко преминава в ръцете на китайците, които и тук ще имат решаващата дума. Те ще разполагат с 80 % от акциите в новото съвместно предприятие.
 

0 от 500