IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari тества новия двигател за Формула 1

Най-вероятно за сезон 2014 г. ще има само 3 доставчици на мотори

Ferrari тества новия двигател за Формула 1

Отборът на Scuderia Ferrari започна тестови изпитания на новия 6-цилиндров турбомотор, с който ще участва през 2014 г. в световния шампионат във Формула 1. Италианците последни стартираха тестове на двигателя, след като преди тях това сториха Renault и Mercedes-Benz.
Ferrari тества новия двигател за Формула 1
В момента във Формула 1 се използват атмосферни V8 мотори с работен обем 2.4 литра (на снимката). От 2014 г. отборите ще трябва да преминат на 1.6 литрови двигатели с турбо и задължителна система за рекуперация на енергия KERS.

„За нас това е особено труден и важен момент, защото едновременно работим върху цели три двигателя – призна шефът на отдела за двигатели и електроника в Scuderia Ferrari Лука Марморини. – В момента усъвършенстваме настоящия ни мотор, работим върху този за 2013 г. и едновременно с това изпитваме новия V6 за 2014 г.”

Все още не е ясно какво ще се случи с другите доставици на двигатели във Формула 1 – компанията PURE на Крейг Полок, и производителя Cosworth. В PURE през юни спряха разработката на мотора заради липса на инвестиране от страна на американския партньор, докато в Cosworth дори не са почнали работа по агрегата. Това почти сигурно означава, че през 2014 г. отборите ще трябва да избират между 3 доставчици – Ferrari, Renault и Mercedes-Benz.

0 от 500