fallback

От утре глобяват за невключени фарове

Глобата е 50 лв., като при несъгласие от водача може да му бъде съставен и акт

Шофьорите, които не включват дневните или късите светлини през деня, от утре - събота, 11 август, ще бъдат глобявани. Това потвърдиха от КАТ, като припомниха, че промените в Закона за движение по пътищата бяха обнародвани в Държавен вестник в понеделник. На водачите обаче бе даден "гратисен период", който изтича днес. Глобата ще бъде 50 лв., като ще бъдат санкционирани всички водачи, които се движат без включени фарове. Ще бъдат наказвани и тези, чиито коли са неизправни технически, с изгорели стопове, габарити и т.н. Полицаят ще има право да прецени как да бъде наложена глобата - с фиш или с акт. Шофьорите, които приемат, че са нарушили правилника и нямат претенции, ще бъдат наказвани с фиш. Ако обаче имат претенции относно нарушението, служителят на реда ще може да им състави и акт. Новите правила на пътя предвиждат и по-сурови наказания за пияните водачи. За шофиране с алкохол от 0,5 до 1,2 промила вече се отнема книжката от 6 до 12 месеца, а паричната глоба е от 500 до 1000 лв. Същата е санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян. Така за пияните в нарушение наказанието вече е три в едно - отнемане на книжката, парична глоба и временно спиране на колата от движение. 100 лв пък е глобата, ако водач мине на червен светофар. Същата санкция се налага, ако не спрете на преминаващ по пешеходна пътека. При второ минаване на червено санкцията за водача е глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец. С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който преминава през огражденията от парапети или премине на червено.

Тагове:
fallback
  • #21
    Анонимен ( преди 11 години )
    Сега ша сменяме крушки до полуда. Тук се приемат необмислени решения. Светнати фарове да, но само с монтирани дневни светлини. Тоест, законът трябваше да задължи новопродадените и нововнесените автомобили да притежават дневни светлини. Причината - дневните светлини са доста по-икономични. Така замърсяването намалява, а и щеш нещеш ще караш на фарове при запалване на автомобила. да, ама кой да мисли в тоя парламент.
  • #20
    разумен ( преди 11 години )
    Тая наредба майката на електромобилите. Поне да не се отнася за шофиращите в града, или само за новите автомобили със светодиодни дневни фарове! Поредната тъпня в Беге.
  • #19
    doc ( преди 11 години )
    Veso nai-veroyatno e na kruiz po Dunava s audi- platnohodka,no kato se vurne...ste ni razmage s nepodpraveniya si slovored!Hak da ni e.
  • #18
    yoshikava ( преди 11 години )
    Да напълним гушката на Лукойм ,че нещо обедняха с тия спонсорствата на Герб.
  • #17
    GTE ( преди 11 години )
    Днвни се признават само оригинално монтирани. Имаше интервю с шефа на КАТ и човека каза, че всички допълнителни доработки няма да бъдат зачитани за включени светлини. Аз си взех за 300 кинта на Филипс и сега се чудя как да ги разкарам.
  • #16
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Ако e Dunhill плочка може,важи!
  • #15
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Еееее,обиждаш,мислех те за по-интелигентен!
  • #14
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Оооо хеликоптер,и ние пушиме KENT,и ядеме бонбонки Tik-Tak!
  • #13
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Оо хеликоптер,ти си с фенер(на каруцата),какво гориво?
  • #12
    коленедоглок ( преди 11 години )
    ти още ли не си разбрал че няма такъв филм като увеличаване на безопасност и по добра видимост. Прочетете сайта dadrl.hit.bg.
fallback
Последни