IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chrysler инвестира $1.3 в нови трансмисии

Новите 8 и 9-степенни трансмисии ще се слагат и на модели на Fiat

Chrysler инвестира $1.3 в нови трансмисии

Компанията Chrysler стартира най-мащалния си проект от 2009 г., когато обяви банкрут. Американците ще инвестират $1.3 млрд. в производството и внедряването в моделите си на нови 8 и 9-степенни скоростни кутии, разработени съвместно с компанията ZF.
Chrysler инвестира $1.3 в нови трансмисии
Както е известно, показаният през януари Dodge Dart е първият автомобил в света, който ще разчита на 9-степенна трансмисия. Според вицепрезидента на Chrysler Мирча Граду компанията му ще бъде първата в световен мащаб, която ще залага на скоростни кутии с такъв брой предавки.

„Убедени сме, че рано или късно всички водещи производители ще стигнат до такъв извод и ще тръгнат по този път. Затова за нас е особено важно, да бъдем първите”, коментира Граду.

Chrysler е инвестирал милиони в завода си в Кокомо, щата Индиана, за производството на 8-степенни скоростни кутии. Колкото до 9-степенните трансмисии – те ще се правят в заводите на ZF в Европа и ще се доставят в САЩ. Очаква се през 2013 и 2014 г. такива трансмисии да получат и някои от моделите на концерна Fiat, който е собственик на Chrysler. Сред първите ще бъде бъдещият кросовър на Alfa Romeo.
Chrysler инвестира $1.3 в нови трансмисии
Основната идея на 8 и 9-степенните скоростни кутии е намаляването на разхода на гориво. Според експертите на Chrysler при минивана Dodge Gran Caravan подобно решение ще повиши икономичността с около 16  %. Затова още до края на годината новите версии на модела, а същота така и тези на Jeep Grand Cherokee, Chrysler 300C и Dodge Charger ще бъдат оборудвани с 8-степенен автомат ZF.

Шефът на Fiat и Chrysler Сержио Маркионе също е на мнение, че пътят пред концерна му е като този, който пое Mazda. А именно – вместо да се влагат пари в хибриди и електромобили, да се инвестира в технологии, които подобрявят икономията на гориво и намаляват разхода на вредни емисии при двигателите с вътрешно горене.
 

Тагове: zf
0 от 500