IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шести различен победител във Формула 1 този сезон

Марк Уебър триумфира в Гран при на Монако

Шести различен победител във Формула 1 този сезон

Шест различни победителя в шест старта от шампионата във Формула 1. Така се развива първенството до момента, след като Марк Уебър (Авл) от екипа на Red Bull спечели Гран при на Монако. Австралиецът получи шанс да стартира от първа позиция, след като победителят в квалификация Михаел Шумахер (Гер) с Mercedes трябваше да изтърпи наказание заради инцидент от миналото състезание. Така германецът тръгна от 6-о място.
Шести различен победител във Формула 1 този сезон
Уебър стартира отлично и успя да блокира атаките на Нико Розберг (Гер) с Mercedes. Австралиецът успя да запази лидерството си почти през цялото време и не допусна да бъде изпреварен от германския си съперник. Трети се нареди Фернандо Алонсо (Исп) с Ferrari, който продължава да впечатлява с отличното си представяне през сезона.

„Чувството да победиш отново в Монако е невероятно – заяви Уебър, който за първи път се качва на почетната стълбичка този сезон. - Състезанието беше наистина много оспорвано и интересно. От старта до финала в челото първите няколко болида бяхме разделени от няколко секунди. Аз и Нико имахме преднина в началото и пробвахме да се откъснем. По-късно имаше голяма възможност да завали дъжд и стратегиите в челото можеха да се объркат тотално. Радвам се, че успях”.

Двукратният световен шампион Себастиян Фетел (Гер) с Red Bull остана непосредствено след първите трима. Зад него в зоната на точките се наредиха Люис Хамилтън (Вбр) с Mclaren, Фелипе Маса (Браз) с Ferrari, Пол ди Реста (Шот) с Force India, Нико Хюлкенберг (Гер) с Force India, Кими Райконен (Фин) с Lotus и Бруно Сена (Браз) с Williams.

Късметът в Монако обаче изневери на Михаел Шумахер (Гер, Mercedes), Дженсън Бътън (Вбр, Mclaren) и победителя от предишното състезание Пастор Малдонадо (Вен, Williams). Шумахер се удари още в първата обиколка с Ромен Грожан (Фр, Lotus) и се смъкна в класирането. А 20 обиколки преди края болидът му имаше проблеми с налягането на горивото и екипът му го прибра в бокса.

От своя страна Бътън, който се движеше във втората половина от състезателите, така и не успя да се измъкне от нея. В крайна сметка англичанинът се удари с Хейки Ковалайнен (Фин) и отпадна. Нещо подобно се случи и с Малдонадо, който тръгна последен, удари се в Педро де ла Роса (Исп) и напусна състезанието още в първата обиколка.

В класирането начело е Алонсо със 76 т., пред Уебър и Фетел с по 73. Следват Хамилтън – 53, Розберг – 59, Райконен – 51, Бътън – 48, и др.

0 от 500