IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Saab поиска помощ от Барак Обама

Шведите се надяват президента на САЩ да убеди GM да не пречи на продажбата им

Saab поиска помощ от Барак Обама

General Motors продължава да блокира евентуалната продажба на Saab. Американският концерн вече не е собственик на шведската марка, но държи достатъчен пакет акции – 26 %, което му позволява да налага вето върху евентуална сделка с нов купувач. Причината е, че GM не желае технологиите, които поделя заедно със Saab, да попаднат в ръцете на конкуренцията.
Saab поиска помощ от Барак Обама
В резултат на това шведите са с възрани ръце – интерес към компанията има, но в същото време тя не произвежда нищо. А над 4500 работници на Saab и доставчици на части стоят без работа. И съответно трупат дългове. В градчето Тролхетан, където е заводът на компанията, безработицата е стигнала до 40 %.

Всичко това накара профсъюзът IF Metall, който преди време защитаваше правата на работниците на Saab, да се обърне с писмо към американския президент Барак Обама. В него има молба към държавния глава да окаже влияние върху General Motors, който блокира продажбата. Шведите дори имат конкретно предложение – да запазят поне половината от технологиите, които техните инженери са изработили заедно с GM преди американския концерн да обяви фалит.

Засега от GM не коментират писмото. Мълчание запазва и Белия дом, но е ясно, че без подкрепа от високо ниво Saab е загубен. С това са наясно и феновете на марката, които продължават да организират демонстрации пред офисите на GM в САЩ.

Тагове: general motors
0 от 500