IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина създателя на Ford Shelby Cobra

Карол Шелби си отиде от този свят на 89 години

Почина създателя на Ford Shelby Cobra

Един от най-големите автомобилни конструктори – Карол Шелби, почина на 89 години в болница в Тексас. Американецът е създател на легендарния споретн автомобил Ford Shelby Cobra, като и на специална версия на Ford Mustang.
Почина създателя на Ford Shelby Cobra
Шелби починал в една от болниците на Далас на 10 май. Причината за смърта му не бе съобщена, но се знае, че той е бил приет в болничното заведение с възпаление на белите дробове. Още през 1990 г. на легендарния конструктор бе присадено сърце, а през 1996 г. получи и бъбрек от донор.

Карол Шелби е роден в Тексас през 1923 г. в семейство на селски пощальон. Започнал кариера на автомобилен състезател през 50-те години и бил пилот в отбори като Cad-Allard, Aston Martin и Maserati. През 1959 г. Шелби печели едно от най-трудните състезания на планетата – „24 часа на Льо Ман” зад волана на Aston Martin.

Заради проблеми със сърцето приключва кариерата си през 60-те години. Открива автомобилна школа, както и собствена компанията за конструиране и сглобяване на автомобили. През 1962 г. неговата компания създава автомобила Shelby Cobra, поставяйки на британския състезателен автомобил производство на AC Motors двигател от Ford.

След това Шелби създава редица спортни модификации на Ford Mustang. След изтичане на договора му с Ford, американецът си сътрудничи с Chrysler и General Motors Co. 

Тагове: shelby cobra mustang
0 от 500