IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Номерът в Шанхай е по-скъп от автомобил

Регистрацията на кола в китайския град струва $9300

Номерът в Шанхай е по-скъп от автомобил

Властите в едни от най-големите китайски градове – Шанхай, продължават да водят война с настъплението на автомобилите. Единственият начин е да се намали броят на регистрираните коли и затова се увеличава цената на продаваните от държавата регистрационни номера.

Всеки месец в 23-милионния Шанхай се регистрират 8000 нови автомобила. Желаещите да го сторят участват в търгове за наддаване на регистрационните номера, отпускани от държават. Цената се формира в зависимост от броя на желаещите.

На последния аукцион обаче се стигна до ситуация, в която номерата да превишат цената на някои от автомобилите. В търга са участвали повече от 24 000 души, като средната цена за регистрационен номер е била $9300. За тези пари в Китай може да се купи чисто нова малолитражка местно производство.


Случилото се доведе до протести от страна на обикновените жители на града, които смятат, че автомобилът се превръща в привилегия за богатите. Подобен проблем в други големи китайски градове няма. В Пекин например, номерата се разпределят чрез лотария, в която участват всички желаещи и според китайците това е далеч по-справедливо.

Като цяло обаче правителството смята, че това е един от начините да се подобри екологичната обстановка в мегаполисите и всячески подтиква населението да се откаже от използването на автомобили, и да използва все по-активно градския транспорт.

0 от 500