IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM и PSA ще разработят заедно два нови модела

Малък автомобил и кросовър трябва да са готови до 2016 г.

GM и PSA ще разработят заедно два нови модела

Концерните General Motors и PSA Peugeot Citroen още през тази есен ще започнат съвместна разаботка на два нови модела. Това съобщи шефът на GM Дан Акерсън. Съюзът между двата гиганта вече е факт, но бе подложен на сериозни криктики както в Европа, така и в САЩ, като според експертите той няма да доведе до ползи за никого.

Според Акерсън обаче съвместната работа няма да се изчерпи само с обмяна на опит и технологии. Тясното сътрудничество между концерните ще им позволи от 2017 г. да започнат да икономистват милиони долари годишно.

На първо време се планират два общи модела, чиито продажби трябва да стартират през 2016 г. Става дума за автомобил от клас „супермини” и кросовър. Първият ще бъде предназначен предимно за пазара в Южна Америка. Именно в този клас GM и PSA отстъпват на китайските производители в последно време най-вече заради цената. Затова и новият модел трябва да бъде доста евтин, за да успее да се наложи в Южна Америка.

Кросоувърът пък ще бъде насочен към пазара в Европа, както и към развиващите се страни по целия свят. Неговата цел ще бъде абсолютно същата – да успее да се пребори с настъплението на китайските производители.

Съвместната разработка на автомобили на обща платформа, ще позволи на партньорите да икономисат около 25 % от средствата, изчислява Акерсън. За да се постигнат подобни резултати обаче трябва да бъдат внедрени нови технологии, както и да се търси помощ и сътрудиничество от други големи играчи на пазара. Първият, към когото са се насочили GM и PSA, е BMW.

Тагове: gm psa
0 от 500