IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридът BMW 3-Series е с „умна” навигация

Системата ще помага на водача да пести енергията на акумулаторите

Хибридът BMW 3-Series е с „умна” навигация

Компанията BMW показа в Детройт хибридна версия на своя бестселър – Серия 3. Тя е снабдена с новата навигационна система, която подсказва на водача най-доброто време за зареждане на акумулатора и ще се предлага като стандартна опция на клиентите.

Технологията излиза от рамките на съвременните навигационни системи. Електрониката разчита икономически изгодните отсечки от маршрута като наблюдава трафика, ограниченията на скороста, наклона на пътя и други подобни данни в реално време. Така тя подсказва на шофьора как да извлече максималното от автомобила.

Например, ако в маршрута на водача има хълм, който трябва да бъде изкачен, хибридът на Серия 3 знае това и използва всеки един удобен момент да зарежда батериите. От BMW признават, че все още работят върху системата си, но се знае, че тя ще бъде включена в стандартните функции на ActiveHybrid 3, а по-късно на ActiveHybrid 5 и останалите хибридни модели на баварците.

Постиженето е впечатляващо, но от BMW допълват, че са опитали да работят със същата система и без да използват навигация. Така системата определя характера на движение ден за ден. Ако, например, водачът пътува винаги рано сутрин, автомобилът „научава” това и му подсказва как да кара, за да пести енергия.

Единственият проблем пред системата е, че тя отчина всяко движение на автомобила и това може да наруши конфидециалността на клиента, ако той иска да „скрие” къде ходи. От BMW казват, че планират въвеждането на т.н „черна кутия”, която ще записва всички данни, но това ще стане на по-късен етап. ActiveHybrid 3 няма да бъде пусната в серийно производство до края на годината, тъй като баварците смятат, че тя може да бъде усъвършенствана.
 

Тагове: bmw activehybrid
0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 12 години )
    triforce а ти виждал ли си такова ?
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Да и сложат моторче казваш, а? Брех! И като се развали какво правим? Виждал ли си на Ауди такова развалено? И като прекъсне някое кабелче и ... абе едни цифри, дето мозъка ти не може да ги сметне :)
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 12 години )
    Дядо миладинов карай мусквето и мълчи
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    miladinov ( преди 12 години )
    дрън дрън дрън за икономично каране ми трябва дизел да речем 2.0 с 6 степенна ръчка никой компютър не може да замени усещанията на шофьора
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    30 ( преди 12 години )
    Най-добрите както винаги.
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Дупки? Сериозно ли?Това няма да го има като опция за България. Още преди месеци беше обявено, че ще е само за Германия, Англия и другите по-читави и големи държави в Европа.
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Интересно решение, но за нашите условия системата ще трябва да се съобразява и с дупките по пътя, защото всеки от нас знае, че е по-добре да минеш по по-дълъг път, но без дупки отколкото по по-къс, но с дупки. Отделно че по пътя с дупки ще се изразходва много повече енергия заради честото спиране и тръгване за по-плавното преодоляване на някои кратери по нашите пътища.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Р ( преди 12 години )
    "Системата ще помага на водача да пести енергия от акамулаторите"Хаааа и това в първото изречение, направо ме отказахте да чета повече :)))