IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално - BMW i3 и BMW i8

Немците ги представиха във Франкфурт.

Официално - BMW i3 и BMW i8

Преди броени часове немската автомобилна компания BMW представи официално еко моделите i3 и i8 - електрически хечбек със задно задвижване и спортен електрически автомобил с ускорение 0-100 км/час за под пет секунди.

“Днес ние правим следваща решителна стъпка в историята на BMW Group. Като Председател на борда на директорите и инженер по професия аз съм изключително горд с този проект,” коментира Норберт Райтхофер Председател на борда на директорите на BMW AG, по време на представянето на двете концепции във Франкфурт.

“Като водещ производител на премиум автомобили, наша цел е да предоставим на клиентите ни освен конвенционални автомобили и такива със електрическо задвижване, при това специално разработени за алтернативната система за задвижване,” добавя той.

BMW i3

Първоначално представен като концепцията MegaCity, моделът ще бъде първият автомобил на новосъздадената подмарка на BMW - BMW i. BMW i3 ще стъпи на пазара още през 2013 година, последван от i8 през 2014 година.

С изцяло електрическо задвижване и приблизително 150 км. автономност BMW i3 Concept е специално разработен за придвижване в града и ежедневно пътуване на кратки разстояния. Динамичният електромотор, с който автомобилът е оборудван е монтиран на задната ос и осигурява мощност от 170 к.с. и въртящ момент от 250 Нм още от старта.

Благодарение на иновативната LifeDrive-архитектура BMW i3 Concept съчетава ниско тегло от 1250 кг. с оптимално вътрешно пространство и висока сигурност при сблъсък. Предлага четири места и обем на багажника от 200 литра.

“Този автомобил поставя началото на масовото производство на автомобили, чиято каросерия до голяма степен е изработена от карбон. Това е революция в автомобилния дизайн,” подчертава Клаус Дрегер, Член на Борда на директорите отговорен за развойната дейност.

Използването на тази нова технология с въглеродни композити постига понижаване на теглото с около 250 -300 кг, в сравнение с конвенционалните автомобили, което допринася за динамиката на управление и постигане на по-дълъг пробег. BMW i3 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 сек., а с устройството за бързо зареждане на батерията зареждането до 80% отнема само 1 час.

BMW i8

BMW i8 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди при среден разход на гориво за 100 км. под 3 литра. Той е конструиран като plug-in hybrid със системна мощност от 354 к.с., която позволява постигане на пробег от 35 км. изцяло на електричество.

За по-динамично шофиране или за пътуване на по-големи разстояния електромоторът се допълва от високоефективен трицилиндров двигател с вътрешно горене. Спортният автомобил постига максимална скорост от 250 км/ч и разполага с четири места.

BMW i8 използва модифицирано електрическо задвижване от BMW i3 Concept, което е монтирано на предната ос, а задната ос се задвижва от мощен трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 223 к.с. и въртящ момент до 300 Нм.

При съвместна работа двата двигателя ускоряват автомобила до максимална скорост от 250 км/час, след което се намесва електронния ограничител. Както и електрическото задвижване, мощният двигател с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра също е изцяло собствена разработка на BMW Group.

И двата автомобила BMW i3 и BMW i8 ще се произвеждат във фабриката на BMW в Лайпциг, която ще се превърне в център за производството на електрически и хибридни технологии. В нея до 2013 г. ще бъдат инвестирани 400 млн. евро и ще бъдат открити нови 800 работни места.

Производството на автомобилите BMW i ще е CO2 неутрално и ще е базирано на възобновяеми ресурси. В момента компанията проучва възможностите за изграждане на собствени ветрогенератори в границите на завода.

ВСИЧКИ СНИМКИ

0 от 500
  • #38
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Последният анонимен коментар какво иска да покаже? Дизел срещу Бензин или нещо друго? q7 4,2 тди срещу x5 40d е друго нещо! Цената им е почти еднаква и са в една категория. Със същия успех можеш да сравниш мерцедес 250cdi със 3-та серия 28i. И какво общо има това видео с информацията от статията?
  • #37
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
  • #36
    4 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 12 години )
    design-a e super qk, tehnologi4no sum siguren, 4e sa pipnati, no cvetovoto re6enie mi prili4a na smart......ina4e, samo taka BMW, bez design i tehnika bude6teto nema da doide skoro, no benzinut 6te svur6i!!!
  • #35
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Subarufan ( преди 12 години )
    Ми то по тази логика, никой не прави нищо ново под слънцето, защото цялата техника се опира на добре известни и облечени в математическа форма физични закони и зависимости!Колкото до БМВ, 1.5 литров двигател с 223 к.с. в серийно произвеждащ се автомобил, който няма претенциите да е спортен или тунингован си е сериозно постижение. Няма да се учудя ако грабне поредната награда в "Двигател на годината" за баварците.
  • #34
    1 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 12 години )
    Сега, ако се върнем до корените на всички изобретения, ще стигнем до Нютон, Архимед и древните египтяни и китайци. Айде, да не задълбаваме толкова назад още повече, че в автомобилостроенето почти липсват изобретенията. Всичко е копирано от някъде.
  • #33
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    бъчвар, използването на 3 чужди технологии накумп едва ли може да се нарече иновация. А twin scroll turbo има още в Мицубиши ЕВО 4 от 1996.
  • #32
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Мото ( преди 12 години )
    Защо се самозалъгвате и си мислите ,че само бмв ще извадят такива модели? Ауди а9 го гласят за 2013-14...ето малко инфо http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/na-hod-e-audi-a9.htmlМерцедес ще разбият още с новата ес класа.Евала на Бмв за колите, ама стига плюхте по другите марки и те имат топ дизайнери и нямат намерение да пуснат кокъла
  • #31
    1 rate up comment 1 rate down comment
    мирчо ( преди 12 години )
    леле кучемраза(injener_jeep) в днес.бг се е развихрил яко!абе тия от лудницата лятна ваканция ли имат бе!?
  • #30
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Nev ( преди 12 години )
    А, забравих да допълня... Напълно съм съгласен с тези, които казаха, че i3 им приличало на А2. Определено прилича на АУДИ А2 модел 2030 година!!! :)
  • #29
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 12 години )
    Правите ли разлика мжду консепт автомобил, или такъв, който го има на "зелено" само и автомобил, който е готов и се очаква да е на пазара до година две? Преди време Ауди "дръпнаха" малко напред с вкарване на ЛЕД светлините, аз бих казал. че тези два модела на БМВ биха биле целите като ЛЕД светлини, в сравнение с това, което се очаква да има на пазара. Хубав дизайн, футористичен, добри показатели на силовата установка и.т.н, всичко което представя БМВ като водеща и диктуваща доста модата!