fallback

Европа - без коли на бензин и дизел до 2050 г.

Германия и Англия отсякоха - НЕ!

Употребата на автомобили в градовете ще намалее наполовина до 2030 година, а през 2050 година возилата задвижвани от бензин или дизел ще изчезнат напълно от градския трафик. Това предвижда новата транспортна стратегия на Европейската комисия, представена в началото на тази седмица. Целта на така наречената "Бяла книга на транспорта" е, до 2050 година въглеродните емисии в ЕС, 1/4 от които идват от сектора на транспорта, да бъдат намалени с 60% спрямо равнищата от 1990 г. Според заплануваното, до средата на века в градовете ще се движат единствено електромобили, а извън тях ще разчитаме на влаковете или корабите. На това ще разчитат и превозвачите на стоки, които до 2030 година трябва да превозват поне 1/3 от товарите по релси или вода, а до 2050 година - 50% от тях. Към момента статистиката показва, че транспортът използва 73% от петрола в ЕС, а 96% от всички автомобили работят с гориво, произвеждано от нефт. Все пак Еврокомисията подчерта, че намаляването на емисиите не трябва да се прави с цената на ограничаването на възможностите за придвижване, като уточни, че главната идея е да се намалят емисиите, но без това да пречи на мобилността. Плановете на Брюксел предизвикаха бурна реакция в големите държави на ЕС. Основните производители на автомобили в Европа и учени в областта на автомобилостроенето заявиха, че "няма как политиците да решават каква ще е технологията", уточнявайки, че "през следващите 40 години ни очакват подобрения и открития при автомобилите, които не могат да се прогнозират отсега, но които безспорно ще направят возилата далече по-безвредни". Сред най-големите противници на стратегията са Англия и Германия, които заявиха, че нямат намерение да забраняват колите в градовете си.

Тагове:
fallback
  • #21
    rs bg ( преди 13 години )
    6te se vozim na karutzi s magareta i kone
  • #20
    deadfox ( преди 13 години )
    Защо все колите са им в главите а никой не казва нищо за морския транспорт, които не влиза в никакви ограничения за емисиите а повярвайте тези машини бълват наистина много.
  • #19
    A3 ( преди 13 години )
    Knigata se kazwa sulzite na dqwola.http://ams.bg/index.php?act=content&rec=9926 towa e linkut,koito ima interes da si q nameri :)
  • #18
    Лудория ( преди 13 години )
    ravn, какво си завършил и какво работиш, че си така наясно с произхода на нефта?
  • #17
    Bob ( преди 13 години )
    Е как може, аз мислех на дядо ладичката поне 2070г да я карам.
  • #16
    чичи Папазов ( преди 13 години )
    явно нямат намерение "да е свършил" и имат намерение да "откриват" нововъведения. Или поне такъв е плана. Все пак има доста конспирация и доста открития от преди 100 години които не сме видели още, например електрическата кола на Тесла.
  • #15
    Серьожа ибн Сауд ( преди 13 години )
    Забраната е много абсурдна. В 2050 петрола ще е свършил.
  • #14
    ravn ( преди 13 години )
    На предпоследния стана :D
  • #13
    ravn ( преди 13 години )
    Коментара на последния Анонимен направо ме разцепи :D :D :D
  • #12
    Анонимен ( преди 13 години )
    Просто прочети за биотичния и абиотичния произход на нефта. На земята никога не е имало и няма как да има толкова растителност, за да произведе толкова нефт, според биотичната теория. Освен това стари находища се пълнят наново. За това, разбира се не се говори много. Ясно защо.
fallback
Последни