IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ВЯТЪРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ НА ПЪТЯ

Тази зима определено е по-различна от предишните. Вместо снежни виелици, тези дни шофьорите в Европа страдат най-много от вятъра. Ураганът „Кирил" взе десетки жертви в северната част на континента.

ВЯТЪРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ НА ПЪТЯ
В страни като Великобритания, Чехия и Германия се появи вятър със скорост над 200 км/час. Последиците за водачите при подобни условия могат да бъдат пагубни. Има ли изход? Разбира се, да не се пътува при тези условия. Това не винаги е възможно. Когато се налага да пътувате в такива условия, главното е да бъдете особено внимателни, да намалите скоростта, да държите волана през цялото време с две ръце и да внимавате с товарните автомобили. Те са най-уязвими от поривите на урагана, заради голямата площ на ремаркето или на каросерията. Най-зле стоят нещата с лекотоварните автомобили и ремаркетата до 3.5 тона. Те са високи и имат относително малка стабилност при страничен напор на вятъра. Опитни водачи съветват при пътуване с товарен автомобил при силен вятър да се проконтролира налягането в гумите, което трябва да бъде малко по-високо от обикновено, за да се избегне „плаването" на ремаркето по пътя. Много внимателно да се подходи с разместването и укрепването на товара, който трябва да бъде възможно най-близко до центъра на тежестта на автомобила. Когато автомобилът попадне под напора на вятъра, трябва да се опитаме да го стабилизираме само чрез волана. Когато вятърът дестабилизира ремаркето никога не бива да се прибягва до спирачките, дори обратно, ситуацията може да се овладее с малко повече газ.
0 от 500