IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Достъп до центъра губят 20% от колите, използвани там

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Испанската столица Мадрид въведе строги ограничения за достъп на замърсяващи автомобили до централната част на града, като целта е да се намали замърсяването на въздуха с 40%.

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Ограниченията обхващат бензиновите автомобили, произведени преди 2000 година и дизеловите, произведени преди 2006 година. Те ще могат да влизат в централната част, но собствениците им ще трябва да декларират, че имат паркомясто, както и да ги регистрират предварително в новата схема за екологични категории на колите.

Предполага се, че новата схема да ограничаване на достъпа и категоризиране на всеки един автомобил, ще засегне около 20% от колите, движещи се в централната част на Мадрид. Освен намаляване на замърсяването на въздуха, градските власти в Мадрид се надяват и окуражат по-сериозното използване на велосипеди, както и да се намали шумът от градския трафик.

През 2020 година по-старите бензинови и дизелови автомобили ще бъдат напълно забранени в центъра, а водачите на хибриди ще получат още облекчения по отношение на паркирането. Глобата за нарушение на ограниченията за движение в Мадрид ще е 90 евро, а испанската столица тръгва по стъпките на Париж, където вече забраниха достъпа на автомобили, произведени преди 1997 година до центъра на града в работни дни.

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пепи ( преди 4 години )
    Аз живея в Област Мадрид.Забранили са само влизането в идеалните части на Мадрид,където и без това е трудно за паркиране или платено - 3 евро на час и отгоре.
  • #11
    2 rate up comment 7 rate down comment
    iiii ( преди 4 години )
    Вчера пръснах бмв то на хемус със 160.Въобще не ми пука какво излиза през аъспуха.2001 бмв е46 320д 6.2/100
  • #10
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Колата е лукс ако имаш алтернатива.Ако живееш в село Х и работиш на 20 км оттам в град У, първия автобус тръгва в 8 а ти си на работа от 8 какво правиш. Ами ако си на смени и фирмата има служебен автобус който не излиза от рамките на града?
  • #9
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    То кой смее да направи нещо в насока намаляване на трафика. В момента в който се пипнат цените на гражданска, данък или гориво и правителството започва да се клати. Особено при положение че гражданската и горивата зависят от международни фактори. Все пак хората смятат че държавата е длъжна да им осигурява лукса кола
  • #8
    15 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Българина отказва да разбере, че колата е лукс, а не право. Цяла Европа се опитва да стимулира хората да слязат от колите, само ние тук нищо не правим.
  • #7
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Роналд Рейгън ( преди 5 години )
    Цитат на Роналд Рейгън:Бедността е най-справедливото наказание за глупосттаДа се замислим, защо сме бедни.Тарикатското спестяване от всичко, включително и това да караш с износени гуми и спирачки. Да караш кола с повреди, защото нямаш да си я отремонтираш ... ами тогава нямаш кола ... или не харчиш за цигари и ракия например
  • #6
    24 rate up comment 8 rate down comment
    Многo ясно ( преди 5 години )
    Разбира се,че ще ги забраняват.Това че българина е глупав и за това и беден и не го разбира е отделен въпрос.
  • #5
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Ироничен ( преди 5 години )
    "Ограниченията обхващат бензиновите автомобили, произведени преди 2000 година и дизеловите, произведени преди 2006 година." И сега какво? Дизеловите с 6 години отсрочка? Нищо не казвам, просто с този объркан вой дотам я докарахте.
  • #4
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Браво!
  • #3
    22 rate up comment 23 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    карайте така и скоро ще ви сложат тапи и на дирника щото изпуска газ или поне ще ви го такуват - един изтрещелник от Евро-престъпната комисия вече каза че ще забанява животновъдството щото отделя метан - следващи сте вие! Все някой ден и най-гупавия от вас ще зацепи, че проблема не е в колите а в многото *** събрана на малко място!