IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin-ът на принц Чарлз върви на... вино

Освен това ухае страхотно, твърди британският престолонаследник

Aston Martin-ът на принц Чарлз върви на... вино

Принц Чарлз е може би един от най-неочакваните автомобилни фенове, за които сте чували. Наследникът на британския трон е прочут природозащитник, но също така горд собственик на над 100 коли.

Aston Martin-ът на принц Чарлз върви на... вино

Една от тях е Aston Martin DB6 Volante, която се задвижва от... вино. Този автомобил вероятно е най-прочутият в колекцията на принц Чарлз и изигра основна роля по време на сватбата на първороднияму син принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г.

Колата била подарена на Чарлз от майка му - кралица Елизабет ІІ,  по случай 21-ия му рожден ден. Принцът обаче накарал шефовете на Aston Martin да проучат възможността автомобилът да се задвижва от алтернативно гориво. Те, разбира се, се подчинили.

В документален филм на Би Би Си по повод 70-ата си годишнина британският престолонаследник разкри как се родил този "винен"  Aston Martin. "В компанията откриха, че автомобилът може да върви и на бяло английско вино. Не бях разбрал обаче, че са смесвали и суроватка", каза принцът.

Aston Martin-ът на принц Чарлз върви на... вино

"Инженерите от Aston Martin ми казаха, че такова "алтернативно" гориво ще съсипе двигателя. Отговорих им: "Е, тогава няма да я карам". Те обаче се справиха с този "проблем" и сега признават, че колата върви по-добре и е станала по-мощна на това гориво отколкото на бензин. Освен това ухае страхотно", добави престолонаследникът.

Всъщност Чарлс не налива шардоне направо от бутилката. Колата се задвижва от биоетанол Е85, произведен от излишъци бяло вино. В последните години британските винари произвеждат повече, отколкото може да поеме пазарът.

Тагове: aston martin
0 от 500