IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Болид вдигна 809,33 км/ч (ВИДЕО)

Рекордът за скорост обаче не бе признат официално

Болид вдигна 809,33 км/ч (ВИДЕО)

По време на фестивала на скоростта, който се проведе на соленото езеро Бонвил в САЩ наскоро, болидът Turbinator II успя да развие 809,33 км/ч. За съжаление обаче световният рекорд за скорост не бе признат официално, защото бе записан само в едната посока, а правилата са това да стане и в двете.

Болид вдигна 809,33 км/ч (ВИДЕО)

Състезателният болид принадлежи на отбора Vesco. Зад волана на най-бързото превозно средство (неофициално) със задвижване от колела бе Дейв Спанглър. Външно, колата изглежда необичайно: дългото тяло с огромна "опашка" по-скоро прилича на изтребител.

Болид вдигна 809,33 км/ч (ВИДЕО)

Turbinator II се задвижва от газотурбинен двигател Lycoming T55-L-712 с максимална мощност от 5000 конски сили. Колелата на болида са "обути" в специални гуми Mickey Thompson. Първите 1,61 км автомобилът преодоля само за 8 сек, а разстоянието от 12,55 км Turbinator II измина за 2 минути и 19 секунди.

Дължината на болида е 11 метра, а междуосието - 6,4 м. Собственото му тегло е 2245 кг. За спирането на автомобила се използват парашути, а благодарение на системата за контрол на сцеплението той може да се ускорява дори на хлъзгава сол.

 

0 от 500