Вход   Регистрация

Последен шанс да видите една страхотна колекция

Последен шанс да видите една страхотна колекция
 

Музеят на "Донингтън парк" затваря на 5 ноември

На 5 ноември предстои да бъде затворен музеят на британската писта „Донингтън парк”, в който се помещава най-богатата колекция на автомобили от Формула 1. Началото на колекцията поставя покойният Том Уийткрофт, който започва да купува болиди от Формула 1 още през 60-те години на миналия век.

Последен шанс да видите една страхотна колекция

През 1971 той купува и старата писта „Донингтън парк” и се заема с реконструкцията й. Откриването на обновената писта е през 1977 година, като музеят отваря врати още през март 1973 и в експозицията влизат основно болиди на BRM и Vanwall. Уийткрофт, който приживе се е занимавал със строителен бизнес, продължава да купува състезателни коли и колекцията започва да расте много бързо.

През годините в музея са събрани голяма част от болидите, карани от Айртон Сена, Lotus 18 на Стърлинг Мос, с който той печели в Монако през 1961 година, както и всички коли, с които се е състезавал протежето на Уийткрофт Роджър Уилямсън.

През 2007 година собственикът на пистата се амбицира да я върне в календара на Формула 1, започва нова мащабна реконструкция, която обаче го докарва на ръба на фалита, а трасето така и не стига до световния шампионат.

Уийткрофт почина през 2009 година, а с управлението на пистата и музея се нагърби синът му Кевин. Малко по-късно той започва да разпродава най-скъпите болиди от колекцията, за да може да поддържа пистата и сградите. Кевин стартира и нова експозиция – на военни машини.

Последен шанс да видите една страхотна колекция

Постепенно голяма част от колите, събрани от Уийткрофт-старши и състезавали се през 50-те, 60-те и 70-те години са продадени, а тимовете от Формула 1 се съгласяват да оставят свои болиди като част от експозицията, за да продължи тя да съществува.

Пистата вече има нов собственик, а колите от колекцията ще бъдат върнати на собствениците, а тези, които все още са собственост на фамилията Уийткрофт ще бъдат продадени.

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 0 )

Напиши коментар Влез

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising