IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Тези технологии все още не са масови, но вършат много работа

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Да се направи един автомобил по-безопасен е една от основните цели, които си поставят производителите. Основните системи като ABS, ESP, въздушни възтглавници и др., са усъвършенствани до такава степен, че е почти невъзможно да бъдат подобрени. Затова инженерите измислят нови системи, които трябвя да защитят шофьора и спътниците му. Дори в ситуации, до които е малко вероятно да се стигне.

Интелигентно заключване на вратите

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Представете си ситуация, при която велосипедист преминава край спрял автомобил, а детето на задната седалка решава да отвори вратата, без да погледне. Това може да доведе до сериозни травми и за двамата, и затова в Hyundai разработиха специална система за заключване на задните врати. Тя се поставя на Santa Fe, като работи със специални датчици. В случая вратите се отварят само, когато в опасна близост до автомобила няма друго превозно средство.

Система за повдигане при удар

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Тази технология се използва при Audi A8. Ако датчиците регистрират опасност от страничен сблъсък, оказването наклонява автомобила с няколко сантиметра. Така ударът се поеме от усилените прагове, а не от вратите. В случая, по-голяма част от енерегия се разпределя по долната част на колата и ударът се омекотява.

Защита от разсеяност

Тази функция е незаменима за тези шофьори, които са толкова разсеяни, че забравят в колата своя домашен любичец или още по-лошо – детето си. Електронната система активира аварийните светлити, включва звуков сигнал и уведомява водача чрез приложение на смартфона.

Модерен асистент при паркиране

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

Системата за автономно паркиране при BMW 8-Series работи в много по-широк диапазон, отколко при другите автомобили. Благодарение на нейните датчици, шофьорът може да влезе в тесен гараж или подземен паркинг при скорост до 36 км/ч. Технологията сама запомня пътя, ако автомобилът преди това е напуснал гаража и после преминава през същия маршрут, като това е възможно дори на заден ход.

Охранителна система

Пет системи за безопасност, за които малцина знаят

За обновената C-Class се предлага система Mercede Me, която следи за състоянието на паркирания автомобил и предупреждава неговия собственик за евелнутална опасност. Тя издава звуков сигнал и уведомява стопанина си с приложение за смартфон. Така собственикът може да разбере, че друг автомобил маневрира в близост до неговата кола и я е одраскал или ударил. Всичко се записва с камери, така че нарушителят не може да се скрие.

0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Паркирането, особено за някои шофьори, особено с автомобил с понижена видимоси и неясно за водача габарити, в тясна градска среда понякога си е изпитание. Много полезна екста е.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    най-много ми хареса системата за БЕЗОПАСНОСТ "Модерен асистент при паркиране"
  • #3
    10 rate up comment 3 rate down comment
    нене ( преди 5 години )
    За "умника" с точките - всеки може да паркира и да му останат по 2 сантиметра от всяка страна, но как ще излезеш от колата? Дай на мързеливия гл*пак работа да те научи на акъл! :)
  • #2
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Vilislav ( преди 5 години )
    Веднага му намерхте кусура на всичко.Айде измислите и направете реална някаква система за безопаснот вие, на всичко му намирате бързо кусура. Не си ти човека да каже на кой къде му е мястото. Просто не си ти. Кой е зад волана и кой не си има органи да решат, много големи съдии сте бе. Ходи за 400 лв. за трепе по 12 часа иначе на всичко намира кусура, съди всички, той знае най-добре.Ти тия коли от снимките с тези системи ще ги сънуваш само.
  • #1
    14 rate up comment 15 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    1. Представете си, че колата се запали и детето иска да излезне. А *** не може... системата не го пуска. Яко.2. Ауди-то хубаво се повдига, а *** дали това просто няма да помогне да бъде обърнато при страничен удар?3. Само *** би си забравил детето в колата.4. Ако не можеш да паркираш мястото ти не е зад волана.5. Системата на Мерцедес е само за нашенци. А-ха някой тръгне да маневрира около колата ти и ти веднага разбираш и се показваш гол през прозореца и почваш да псуваш.Ха наздраве :)