Вход   Регистрация

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия
 

Това е окончателната глоба на концерна в родината му заради дизелгейт

Прокуратурата в Брауншвйг издаде административна заповед, с която на Volkswagen AG се налага глоба в размер на 1 милиард евро заради нарушения на законодателството с използване на устройства, които манипулират дизеловите двигатели на концерна, произведени през периода 2007-2015 г.

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия

В случая на производителя е наложена възможно най-голямата санкция, записана в закона – 5 млн. евро. Освен това Volkswagen Group ще загуби икономическите ползи в размер на 995 млн. евро. Според заключението на прокуратурата, концерът е произвел 10,7 млн. автомобила с дизелови двигатели – EA 288 и EA 189, които са продадени в цял свят. Тези преводни средства се прелагат, рекламират и продават на клиентите, въпреки че разполагат със забрането софтуерно оборудване.

От Volkswagen AG обявиха, че приемат глобата и няма да я обжалват. Така производителят признава своя вина за дизеловия скандал и смята, че със санкцията е направена голяма крачка към преодоляване на последствията от него. С налагането на глобата се прекратява и административното производство срещу концерна.

Според официалното съобщение на ръководството на производителя, решението на съда в Брауншвайг ще има положителен ефект върху останалите производства, които се водят срещу Volkswagen и неговите дъщерни дружества в цял свят.

Снимка: Volkswagen

Реклама  


Купи Vw

Виж всички обяви

Коментари ( 7 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Да, леко се отървават, но... мечтата на ФВ беше да стъпи на американския пазар и да научи американците да карат дизел. Знаем какъв е резултатът - там не щат и да чуят за ФВ. И така, ФВ пропуснаха най-богатия пазар в света и официално убиха дизела. Така че, колко леко да са се отървали? Японците продават здраво в САЩ, а ФВ само смучат палци.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: FenIX ( преди 5 месеца )

Глобите са си глоби, но някой трябва да полежи в затвора и то доста за тази измама. Защото виновните мениджъри са се облажили от тази измама и са си взимали заплатите и премиите а глобата ще засегне компанията и обикновените работници. Ако няма осъдени какво ще спре други мениджъри да направят същото – ако ги хванат те ще са си взели парите а компанията да плаща глобите.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 0

от: carpe_diem ( преди 5 месеца )

И аз не съм сигурен, че разбирам напълно, ама в единия случай е 50 цента на кола, в другия 100 евро на кола. Как мислите, дали е справедлива глоба?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Нещо не разбрах - 1 млрд глоба но всъщност е 5 млн и останалото са пропуснати ползи?!? Все едно мен да ме спрат с превишена скорост и да ме глобят 200 лв ама всъщност глопат е 2 лв, а другите 198 лв са ми пропуснати ползи че не съм стигнал наврем закъдето съм тръгнал.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 0

от: popa ot razgrad ( преди 5 месеца )

доста евтино са се оттървали...
Отговори
 
+14
 

Положителни: 16  Отрицателни: 2

от: .. ( преди 5 месеца )

Малко им е!
Всеки прави грешки, но съвсем съзнателно да лъжеш и да се биеш в гърдите, че колите ти са супер екологични е престъплениее.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 17  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

"Германия загуби половин милиард евро заради дизеловите скандали"

"Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия"
Всчико е точно, държавата пак си взима двойно.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 12  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising