IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Идва ли краят на Ford Mondeo?

Американската компания обяви, че вече ще прави само кросоувъри и пикапи

Идва ли краят на Ford Mondeo?

Американската компания Ford започва да произвежда само кросоувъри и пикапи - от 2020 г. на пазара в САЩ няма да остане почти нито един лек автомобил. Това съобщи генералният директор Джим Хакет, като цитира финансовия отчет на компанията.
В момента в Северна Америка компанията предлага минивана C-Mac, седаните Fiesta, Fusion и Taurus, както и петвратия Focus.

Идва ли краят на Ford Mondeo?

Всички те ще отпаднат от моделната гама, което поставя въпроса за бъдещето на европейския "близнак" на Fusion - Mondeo. Според автомобилните специалисти от Auto Express, средноразмерният седан със сигурност ще бъде пратен в историята до края на десетилетието.

Добрата новина за феновете на марката е, че днес все още може да си купите Mondeo, макар че по-добре би било да изчакате търпеливо появата на фейслифта. Британското списание цитира говорител на Ford Europe, който обеща, че обновеният модел ще се появи на Стария континент по-късно тази година, което не е изненада, като се има предвид, че преди около месец бе забелязан леко маскиран прототип в снежна Швеция.

Какво да очакваме? Всъщност, много. Представителят на Ford заяви, че освен обичайните подобрения в екстериора и интериора, фейслифтът на Mondeo ще има и нови двигатели, както и някои "подобрения" за хибридната версия. Говорителят отказа да навлезе в подробности, но се предполага, че актуализираният седан може да получи новоразработения трицилиндров 1,5-литров двигател EcoBoost, който дебютира в новото поколение на Focus.

Идва ли краят на Ford Mondeo?

С технологията за деактивиране на цилиндрите, която позволява на Focus да работи само с два, бензиновият двигател е наличен за версиите хечбек, седан и комби с мощност от 148 и 180 к.с. Като се има предвид, че 3-цилиндровият заменя старият 4-цилиндров мотор във Focus, двигател, който се предлага и за базовия Mondeo, логично е да се предположи, че той ще бъде монтиран и на средноразмерния седан.

Отвъд предстоящия фейслифт, бъдещето на Mondeo изглежда несигурно, като се има предвид, че говорителят на Ford отказа да коментира въпроса дали компанията разработва ново поколение на модела. "Ford Mondeo остава основна част от нашата продуктова линия в Европа", каза той. Това вероятно означава, че моделът ще се задържи на пазара още няколко години, но в крайна сметка компанията може би ще му дръпне шалтера и Mondeo също ще се превърне в жертва на бума в продажбите на SUV.

Идва ли краят на Ford Mondeo?

Поради спада в продажбите на традиционните седани и хечбеци брандът няма да разработва нови поколения за повечето си модели за САЩ, стана ясно от думите на Хакет. Вместо това Ford ще се съсредоточи в производството на кросоувъри и пикапи, които заедно с вановете и камионите до 2020 г. ще представляват 90% от всички продажби на марката в Северна Америка.

От леките автомобили на пазара ще останат само култовият за американците Mustang и новият Focus Active, който се очаква да се появи съвсем скоро. Покрай съкращаване гамата на леките автомобили, компанията планира да създаде пет напълно нови всъдехода. Освен това всеки нов модел веднага ще получава и хибридна версия.

Снимки: Ford и Motor1

Тагове: ford mondeo
0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    Защото "схемаджиите" разбраха,че подрастващият и току-що израсъл"***"е лесно манипулируем защото расте и не иска да пие мляко без интернет,и всичко прави чрез интернет и така лесно му погубват и без това обърканата му глава от реклами...,и така енай -лесно.Големи болтове,купищакилограми в повече и големи части които не изискват финно прецизиране,а ей така лежерно купища килограми в повече и повече и по-ефикасно замърсяване на природата.А младия *** ни е убиеца ,защото не го осъзнава!
  • #4
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Някой ( преди 5 години )
    Ясно ми е че това се отнася само за САЩ, но аз лично никога не бих си взел suv- ужасна возия в сравнение с лек автомобил, по-висок разход, нулево пътно поведение, по-скъпа поддръжка и т.н. абе въобще не знам защо станаха толкова популярни тези недоразумения.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    като теб ( преди 5 години )
    и какво да правим? Да кесим пред компа вкъщи по цял ден и да коментираме с *** коментари написани на шльокавица? Мерси, ама ще пропусна.
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    това решение важи само за Ford USA...Ford Europe е съвсем друго звено, почти независимо от Ford USA...
  • #1
    35 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Жалко! Моделите в D- сегмента са страхотни- супер возия, нисък разход, спрямо SUV.