IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM се отказва от хибрида Chevrolet Volt

Производството на хечбека ще приключи през 2022 г.

GM се отказва от хибрида Chevrolet Volt

Концернът General Motors ще прекрати производството на хибридния хечбек Chevrolet Volt през 2022 г. и няма да предложи трето поколение на модела. Това съобщава изданието gmauthority.com.

GM се отказва от хибрида Chevrolet Volt

Спирането на Volt ще освободи мощности в завода на GM в Детройт, където ще започне производството на изцяло електрически модели. Концернът си е поставил за цел до 2023 г. да пусне на пазара поне 20 нови електромобила. Първите 4 от тях, сред които ще има и кросоувър, трябва да бъдат готови до 2020 г.

През 2021 г. концернът ще започвне да използва и нова платформа, която ще бъде в основата на 5 всъдехода, 2 кросоувъра, 2 леки електромобила и товарен ван. Освен тях се подговят и модели, предназначени изцяло за райдшеринг. Новите електромобили ще се предлагат под няколко различни марки.

Второто поколение на Chevrolet Volt дебютира преди 3 години вДетрой. Хечбекът се задвижва от електрически модул Voltec, в който влизат два електромотора, развиващи 118 и 65 к.с. Те се зареждат от батерия LG Chem на с 18,4 кВт/ч, които осигурят 85 км пробег само на ток. За зареждането на батериите по време на движение се използва и 1,5-литров бензинов мотор със 102 к.с., който няма механична връзка с колелата.

Версията на Volt за Китай се продава като Buick Velite 5. В Европа моделът също имаше брат-близнак - Opel Ampera, който беше спрян заради слабото търсене. Това се случи и с по-луксозният Cadiallac ELR, който използваше същия силов агрегат.

Снимка: Chevrolet

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Voltec ( преди 6 години )
    като са се зачудилии, голямо чудене пада...Седят и се чудят а, междувременно колите им сами се произвеждат, мдаа...Volt на теория е сериен хибрид, но е по-добре да усвоите понятието "електромобил с удължен пробег". При тях движението е САМО на ток. Двигателят служи единствено за генератор и работи само като се наложи и в оптимални обороти. Други такива коли са BMW i3 REX и Fisker Karma и баничарки във версия
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    Да де, тоя спрян заради слабо търсене, пък електромобилите ще са с високо търсене. Какво ли не правиха последните години - данъчни облегчения, премиии, липса на такси...ама никой не иска да купува чист електрически автомобил! Дори Тесла се чудят как да си избият инвестициите.