IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Amazon патентова дрон за зареждане на автомобили

Идеята е безпилотен апарат да долита до закъсала кола и да й дава ток

Amazon патентова дрон за зареждане на автомобили

Празният резервоар е един от големите кошмари на всеки шофьор, особено когато колата му се намира по средата на нищото, а най-близката бензиностанция е на километри. С електромобилите ситуацията може да е дори още по-неприятна, особено ако станциите за зареждане са сравнително малко. Amazon смята, че има отговор на тези потребителски терзания.

Amazon патентова дрон за зареждане на автомобили

Според информация на изданието Roadshow, още през 2014 американският електронен гигант е подал документи за регистрирането на патент, който е бил одобрен преди броени дни. Според документите, новата технология на Amazon се състои от “системи, устройства и методи за доставянето на енергия с помощта на безпилотно летателно средство (дрон)”.

Идеята на Amazon е да се монтира специално зарядно на покрива на колата, чрез което дронът да се свърже с нея и да зареди батериите й.

“Щом дронът получи инструкции за трансфер на енергия към даден автомобил,” се казва в обясненията към патента, “летателният отлита за мястото на срещата, където трансферът може да се случи.” В документите от Amazon отбелязват, че “в някои определени приложения, самият автомобил може да изпраща информация на дрона за своето местоположение, скоростта и посоката си на движение, за да може той да го зареди в движение”.


Amazon патентова дрон за зареждане на автомобили

От сиатълската компания дори си представят възможността летателният апарат да използва информацията, за да даде инструкции за промяна на маршрута на самата кола (при положение, че тя е безпилотна също) за да се срещнат възможно най-бързо, базирайки решенията си на това колко количество енергия има в батерията.

Разбира се, за да се осъществи дистанционното зареждане, днешните технологии ще трябва да напреднат доста. Все пак някой ден от Amazon се надяват системата им да заработи в голям мащаб, което означава, че си представят много дронове, които постоянно прелитат и търсят автомобили с изтощени батерии, за да ги заредят.

Разбира се, всичко това поражда много въпроси. Например колко точно електроенергия ще може да доставя един безпилотен летателен апарат, а и колко време ще трябва да е кацнал върху покрива на автомобила, за да напълни неговата батерия. Едно от реалистичните предположения е, че дронът ще може да пренася достатъчно енергия за половин час пътуване на автомобила, което би трябвало да е достатъчно, за да се добере той до най-близката зарядна станция.

Като всеки друг технологичен гигант, Amazon патентова какви ли не чудати технологии, просто за да са негови. В миналото компанията е регистрирала идеи за подводни и дори летящи складове. Именно заради това, изобщо не е сигурно, че бъдещето ще ни доведе до дронове, които летят, контролират и зареждат автомобила ни, но след регистрирането на патента, поне това е възможно да се случи.

Снимка: Amazon

 

Тагове: amazon
0 от 500