Вход   Регистрация

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus
 

Geely възнамерява да превърне Lotus в лидер сред производителите на спортни коли

В последните няколко години Lotus преживя както пикове, така и падове. След четири сезона по състезателните трасета моторспорт отдела на Lotus се оттегли безславно, но бизнесът с улични коли продължава да прави всичко по силите си, за да остане над повърхността. Засега това се случва единствено с премиерите на фейслифтови версии на добре познати и остарели модели. Последното е следствие от попечителството на Proton, която през 2012 се оказа в силно затруднено финансово състояние.

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus

В резултат на всичко това, през същата година малайзийският конгломерат DRB-Hicom придоби автомобилния бизнес на Lotus, а сега компанията отново сменя собствениците си, като този път попада в ръцете на същия автомобилен гигант, който покровителства Volvo и Polestar.

Китайският автомобилен производител Geely притежава 51% от Lotusр докато останалия пакет от 49% е в ръцете на малайзийския холдинг Etika Automotive. Детайлите около сделката се появиха още през май, но едва сега тя вече е финализирана и Lotus има официално установен нов Управителен съвет.

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus

Изненадващо, новите китайски собственици от Geely са решили да задържат досегашния бос на Lotus – Жан-Марк Гейл. За разлика от това, президент на Управителния съвет вече е Даниел Донгхуй Ли, който съобщи, че има големи планове за легендарната британска марка. „Гледаме напред и нямаме търпение да работим със своите пратньори и да превърнем марката Lotus в глобален конкурентоспособен бранд и добре организиран лидер на пазара на спортни автомобили,“ коментира той. „Изключително убедени сме, че Lotus ще достигне нови висини над очакванията в автомобилната индустрия и потребителските желания в близко бъдеще.“

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus

Ако четем между редовете, всичко това означава, че Geely знае, че сърцето и душата на Lotus са спортните автомобили. Именно поради тази причина, китайската компания не планира да променя коренно имиджа на британския бранд. Добрата новина е, че понеже Geely е собственик и на Volvo и Polestar, новите коли на Lotus ще могат да се възползват от съвременни технологии и решения.

Китайските собственици на Volvo купиха и Lotus

Дълго време се говореше, че Lotus ще представи SUV модел на пазара, който да си съперничи с Porsche Macan и дълго обсъждания спортен джип на Alpine. От настоящата информация може да се заключи, че вероятното строително блокче за подобен проект може да се окаже Volvo XC60. Още по-добра новина е наличието на Polestar в портфолиото на Geely. Припомняме, че това е името на спортното подразделение на Volvo, което понастоящем е заето с разработването на нови и иновативни електрически задвижвания.

Едно е сигурно – бъдещето на Lotus изглежда много по-светло, отколкото беше под юрисдикцията на Proton и DRB-Hicom. 

Снимки: Lotus

Реклама  


Купи Lotus

  • Lotus Elise Sprint

    23000 EUR

    дата на произв. - юни , 2011 г., пробег - 25821, С.к - Ръчна, цвят - Жълт

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

Покажи Коментара
ей големи технологии ще вземат от волово като се започне от 4 цилндрови двигателчета чипосани от полстар и ще правят спортен кар жълтурите наводниха света с пародии на автомобили
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 0  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

Азиятците ни изкупиха, явно там е бъдещето и от ще идват новостите.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: БАЙ КОР ( преди 8 месеца )

Е теа са си паднали на #йчеца с новия президент на управителния съвет: Даниел ДонгХуй Ли е, #бали го ...
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising